hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Támogatja az esemény utáni tabletta vénykötelességének eltörlését a szakmai kollégium tagozata

Támogatja a sürgősségi fogamzásgátló tabletta vénykötelességének eltörlését az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet és Nőgyógyászat Tagozata – értesült a hvg.hu.

A lap úgy tudja, hogy a kérdést szavazásra bocsátották a tavaly óta új vezetésű tagozaton belül, ennek lett az eredménye, támogatnák, hogy Magyarországon is recept nélkül lehessen kiadni a gyógyszert. Ez a vélemény ugyanakkor nem kötelező érvényű, az ehhez hasonló döntéseket a kormány, azon belül is az egészségügyért felelős Belügyminisztérium hozza.

Mióta a lengyel kormány úgy döntött, hogy eltörli a sürgősségi fogamzásgátlók vénykötelességét, Magyarország maradt az egyedüli ország az EU-ban, ahol továbbra is receptköteles a tabletta. A Patent Egyesület nemrég petíciót is indított ennek megváltoztatásáért. Mint emlékeztetnek, Magyarországon 2011-ben egy másfél éves, még 2009-ben indult engedélyezési eljárás után az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) engedélyezte egy sürgősségi fogamzásgátló készítmény recept nélküli forgalomba hozatalát, de a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után az OGYI beleolvadt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetbe (GYEMSZI), amelynek főigazgatója felülvizsgálatot rendelt el az ügyben. Végül a GYEMSZI a konkrét gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét hivatalból úgy módosította, hogy az is csak receptre legyen kapható.

2015-ben az EU-s ajánlással szembemenve, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is ragaszkodott ahhoz, hogy a sürgősségi fogamzásgátlók semelyik fajtájához ne lehessen recept nélkül hozzájutni.

.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink