hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Van-e felső korhatára az újjáélesztésnek?

Talán Európa legidősebb aktív mentőorvosa az a lengyel doktor, aki nemrég ünnepelte  92. születésnapját. 

Wladyslaw Przybyl belgyógyász, radiológus és radiodiagnosztikai szakértő a tengermelléki Ustka gyógyfürdő és üdülőváros mentőállomásának orvosaként hetente háromszor vállal délelőtti ügyeletet.
Az idős orvos fizikai és szellemi alkalmasságát a területi orvosi kamara ellenőrizte, és a helyi mentőállomás vezetősége szerint nagy tapasztalata mellett rugalmassága is indokolja alkalmazását: nélküle nem tudnának délelőtti mentőügyeletet biztosítani, mert az orvosok nagy része a délelőtti órákban kórházakban vagy rendelőkben dolgozik.
Przybyl állítása szerint egészséges életmódjának és génjeinek köszönheti, hogy viszonylag jó formában van. "Nem dohányzom, nem iszom, naponta sétálok és sokat olvasok... Meglehet, nem vagyok olyan jó erőben, mint a fiatalabb kollégák, de így is viszonylag jól tartom magam. Talán a jó génjeimnek köszönhetem ezt. Édesanyám, aki még százévesen is tűzifát aprított, százöt évet élt" - mondta az orvos a Gazeta Wyborcza című napilap online kiadásának.
Az orvosok és a riporterek által megkérdezett helyi lakosok körében megoszlanak a vélemények az idős mentős szakmai alkalmasságáról: sokan elsősorban tapasztalatáért dicsérik, de van, aki abban kételkedik, hogy például fizikailag képes egy reanimációra.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink