hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Válságtanácskozást hívtak össze a kórházak adóssága miatt

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Napi.hu-nak elmondta: évközi beavatkozásra van szükség, mert a cégek a határaikat feszegetik.

Válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók, a brutális adóssághelyzet miatt – mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. Április végére a kórházak adóssága a március végi 39,3 milliárd forintról 51,6 milliárd forintra nőtt, derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adataiból. Az adós intézmények száma tárgyhóban 330, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 103 intézmény rendelkezik.

A szakember kiemelte: a válságegyeztetés során fognak dönteni arról, hogy mely kormányzati szereplőktől, és pontosan milyen intézkedéseket várnak el.

A helyzet rendkívül lehangoló, Rásky László szerint rengeteg beszállító arról számolt be, hogy idén még egyetlen forintot sem kapott az egészségügyi intézményektől, és a kórházvezetők széttárják a karjukat, mert elképzelésük sincs arról, hogy mikor tudnak majd fizetni.

Amennyiben a kormány a szokásos „ügymenetet” követi, és év végéig nem foglalkozik a problémával, azzal nemcsak azt kockáztatja, hogy az adósság meghaladja majd a 100 milliárd forintot, hanem azt is, hogy egyre több cég fogja beszüntetni a tevékenységét.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink