hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Egészségipar

Vakcina hűtés nélkül

Az Oxfordi Egyetem kutatói olyan módszert dolgoztak ki, amellyel az oltóanyagok hűtés nélkül is hosszú ideig eltarthatók.
A módszer, amelyet a kutatók a Science Translational Medicine-ben ismertettek, lényegében abból áll, hogy a vakcinát összekeverik kétfajta cukorral – szacharózzal és trehalózzal –, majd a keveréket lassan, szűrőpapíron megszárítják. Az oltóanyag így nem sérül, és felhasználáskor egyszerűen fel kell oldani a keveréket.
 
A beszárított oltóanyagot 6 hónapon át plusz 45 Celsius fokon tartották a feloldás előtt. Amint a kutatás vezetője, Adrian Hill professzor a BBC-nek elmondta, a felhasznált vakcina élő vírust tartalmazott, és mivel az eljárás során nem károsodott, nagyon valószínű, hogy más, kevésbé érzékeny, csak fehérjét tartalmazó oltóanyagok esetében is alkalmazható lesz a módszer.
 
Az eljárás technikailag könnyen kivitelezhető és rendkívül olcsó. Ez különösen azért fontos, mert ha használhatósága bebizonyosodik, akkor ezzel helyettesíthető lesz a vakcinák hűtése, aminek igen nagy jelentősége lenne Afrikában. Jelenleg ugyanis drága az oltóanyagok hűtve szállítása, és nem könnyű feladat a hűtésük Afrikában, ahol sok helyen nincs hűtőszekrény, sőt villamos áram sem.
 
A kutatók szerint öt éven belül megvalósítható lesz az eljárás ipari méretekben való alkalmazása.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Könyveink