hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Vágyálom marad a fogyatékossággal élők magánklinikája

Mára, úgy tűnik, el is akadt a lengyeltóti projekt, amelyben fogyatékosságal élőknek ígértek magánellátást, írja a Népszava.

– A határidő lejárt, az épületet nem fizették ki, így jogvesztő hatállyal érvényét veszítette a megállapodás – mondta a Népszava megkeresésére Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere a klinikának kiszemelt házról, és megjegyezte: – Bebizonyosodott, érdemes volt komoly megkötéseket beleírni a szerződésbe, hiszen így semmi kár nem érte a várost.

Lengyeltótiban május elején jelentette be a Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő, Magánsegítő Szervezete (VGYMFSZ) elnöke, Mellár Renáta, hogy speciális magánklinikát hoznak létre. Ebben az intézményben – ígérték – az országban egyedülálló módon a fogyatékkal élők számára ingyenes egészségügyi ellátást biztosítanak, bárhol élnek is, ugyanis akkreditált szállítócégek és magánszemélyek ingyen szállítják majd őket. Az intézményben 60-70 orvos munkájára számítanak, akik szabadidejük terhére és ingyen vállalják, hogy részt vesznek a betegellátásban. Az VGYFMSZ elnöke akkor azt állította, a 600 négyzetméteres – hajdan kötödének épült, majd az elmúlt évtizedekben kultúrházként, kisegítő iskolaként, végül alapszolgáltatási központként működő – ingatlan bő kétmilliárd forintra saccolt felújítását egy anonim hazai cég vállalta, az ingatlan 171 milliós árát, valamint az orvosi berendezések 150 milliós költségét viszont adományokból szeretnék összegyűjteni két hónap alatt.

(...)

A VGYFMSZ-nek nem is sikerült határidőre összegyűjtenie a majdani kórházépület árát.

Ami a polgármester szerint nem azt jelenti, hogy végleg elzárkóztak a projekttől, ha ugyanis a jövőben a szervezet bizonyítani tudja, rendelkezik a vételárral, és látják a megfelelő garanciákat, hajlandóak újra tárgyalóasztalhoz ülni.

– A Népszava cikke miatt nem sikerült az adománygyűjtés – állította a lapnak Mellár Renáta, ám közölte, ennek ellenére nem tettek le a folytatásról, a lengyeltóti projektet továbbra is fenntartják. Arra a felvetésre, hogy mivel nem fizettek határidőre, a szerződés érvénytelen, a VGYFMSZ elnöke először úgy reagált: ez nem igaz. Amikor jelezték, hogy a polgármester állítását vitatja, korábbi kijelentésének részben ellentmondva azt mondta: – Várjuk a pénz beérkezését, hogy az épületet megvásárolhassuk. Természetesen a pénz biztosított számunkra, csak július 1-ig sajnos a várt összeg nem érkezett be, így egy kicsit csúszik az épület megvásárlása.

A kérdésre, hogy ha Lengyeltótival mégsem sikerül megállapodni, tervezik-e más helyszínen a kórházat, Mellár Renáta úgy reagált: ez egyelőre nem publikus, a májusi sajtótájékoztatón egy évet mondtak a klinika nyitásáig.

– Egy éven belül a klinika meg is fog nyílni, hogy Lengyeltótiban, vagy máshol is, az legyen egyelőre az eddigi negatív tapasztalataink miatt titok – jelentette ki, s hozzátette, az orvosi eszközökre, felszerelésre továbbra is adományokból szeretnék összegyűjteni a szükséges 150 millió forintot.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink