hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

A fogyatékosok magánklinikájának háttere

A fogyatékkal élők számára biztosítana ellátást egy magánklinika, jelentették be hétfőn. A Népszava utánajárt az ügy hátterének.

Hogy avatóról szó sincs, az hamar kiderült a helyszínen, hiszen nem volt sehol a meghívóban írt „létrehozott klinika.” Ráadásul Mellár Renáta, a Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő, Magánsegítő Szervezete elnöke már maga is tervezett beruházásról beszélt: a klinikának kiszemelt, 600 négyzetméteres épület bő kétmilliárd forintosra saccolt felújítását egy hazai cég vállalta, az ingatlan 171 milliós árát, valamint az orvosi berendezések 150 milliós költségét viszont adományokból szeretnék összegyűjteni két hónap alatt.

(...)

Mellár Renáta személye amúgy idehaza több ügyben is előkerült az elmúlt években. Azóta megszűnt cége, a Test Haus Kft. szűk évtizede érintettje volt a Paulay Alapítványi Középiskola érettségi-botrányának, amikor akár nyolc általánost végzetteknek is egy év alatt letehető matúrát ígértek, persze súlyos százezrekért cserébe. A céget azóta előbb Webassist Oktatási és Szolgáltató Kft.-re nevezték át, jelenleg az Opten adatbázis szerint kényszertörlési eljárás alatt áll, a magát nagykövetnek mondó asszony másik cége, az Oktahaus Kft. ellen pedig felszámolási eljárás zajlik. A cégpapírok sajátossága, hogy 2016 és 2019 között mind a kettőben dr. Mellár Renáta néven jegyezte a cégpapírokat, ám 2019 után eltűnt a kisdoktorátus a neve mellől. Nem így személyes honlapjáról, ami ma is drmellarrenata.hu néven fut, míg az Instagramon nagy Dr.-rel szerepel.

A Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő, Magánsegítő Szervezete (VGYMFSZ) elnökét tíz éve választották meg a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezetének (VGYMFSZ) elnökének. A két rövidítés azonossága nem véletlen: mint azt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől a lap megtudta, a Mellár Renáta vezette szervezetet különféle visszaélések miatt kizárták a MVGYOSZ-ből, ám az elnökasszony az eredeti rövidítéssel megegyező néven új egyesületet alapított, megtartva a régi szervezet honlapját is, s azóta rendszeresen kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket.

Zsombok József polgármester és Mellár Renáta, a VGYFMSZ elnöke a Lengyeltótiban tartott sajtótájékoztatón 2023. május 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Zsombok József polgármester és Mellár Renáta, a VGYFMSZ elnöke a Lengyeltótiban tartott sajtótájékoztatón 2023. május 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

– Finoman fogalmazva sem azonosult a szövetség céljaival, s úgy gyűjtötte az adományokat, melyek sértették szervezetünk hírnevét – indokolta a Mellár-féle egyesület kizárást a Népszavának Nagy Sándor, a MVGYOSZ elnöke. – Már létező dolgokra kért adományokat, ráadásul a gyűjtésekről nem láttunk semmiféle dokumentációt, így azt sem tudtuk, mekkora összeg folyt be, illetve annak mi lett a sorsa.

Mellár a „Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend dámája” is, „iskolai korrepetálási rendszerek közvetítője, „párkapcsolati tanácsadó”, továbbá logopédiával foglalkozik, illetve ő a „Civilek és közélet” magazin igazgatója – utóbbit a VGYFMSZ adja vagy adta ki, mivel a neten csak az első, 2015-ös megjelenésnek van nyoma, amiből kiderül, hogy a lapot Mellár Renáta írta és szerkesztette.

Az elnökasszony a politikában is kipróbálta magát, a Szociáldemokraták Történelmi Pártja (SZTP) miniszterelnök-jelöltjeként indult a 2022-es választásokon, programjában többek között a népbíróság felállítását ígérve, mely kivizsgálná, mi történt 1985-től Magyarországon, kik voltak, akik rendszerváltás címszóval ellopták a nemzet vagyonát, s miért nem vonták felelősségre a kollaboráns kommunista elitet. A párt végül jelöltet sem tudott állítani a voksolásra, honlapja szerint törlés alatt áll.

(...)

– Nehezen tudom elképzelni, hogy egy fogyatékkal élő az ország másik végéből hajlandó sokszáz kilométert utazni tömegközlekedéssel, ráadásul megannyi átszállással, amikor a lakóhelyéhez legközelebbi kórházban is megkaphatja a szükséges szakorvosi ellátást, sőt, ez még szállítócégekkel sem életszerű – jegyezte meg Nagy Sándor, aki nem sok reményt fűzött a tóti klinikához, többek között nehézkes megközelítése miatt. – Viszont úgy tűnik, megtalálta a projektet, melyre pénzt tud gyűjteni.

Az adományokra valóban nagy szükség lenne, hiszen a tájékoztatón elhangzott, hogy az épület megvásárlásához, valamint az orvosi eszközökre június elejéig 320 millió forintot kellene összegyűjteni. (Noha minimum kétségeket vet fel a magánklinika megálmodójának előélete, az önkormányzat bízik a sikerben: az ingatlant eladták a szervezetnek.) A hajdan kötödének épült, majd az elmúlt évtizedekben kultúrházként, kisegítő iskolaként, végül alapszolgáltatási központként működő ingatlant a lengyeltóti önkormányzattól vásárolnák meg, emellett a 2008-ban épült, 16 méteres medencével rendelkező uszodát is átvennék használatra.

– Az alapszolgáltatási központot nemrég átköltöztettük a 2008-ig kórházként működő kastély egyik részébe, ennek a régi épületnek pedig mindenképpen ellenőrzött, közhasznú funkciót szánunk – mondta Zsombok Lajos, a somogyi kisváros polgármestere. – Miután az egyesület megkereste az önkormányzatot, hónapokat gondolkodtunk, végül belementünk az üzletbe, de komoly megkötésekkel.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink