hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségpolitika

Újabb haladékot kapott a HospInvest

Nem hozott döntést az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház ügyében tegnap a Heves megyei közgyűlés, mert a többségben lévő szocialista frakció távolmaradása miatt határozatképtelen volt a testület Igy nem bontották fel a HospInvesttel kötött szerződést.  

Lemondásra szólította fel a Fidesz a Heves Megyei Közgyűlés szocialista elnökét, miután Sós Tamás nem nyitotta meg a közgyűlés pénteki ülését. Ezen több más ügy mellett arról is döntöttek volna, hogy a megye felbontja-e a csődhelyzetbe jutott HospInvest Zrt.-vel az egri Markhot Ferenc kórház üzemeltetésére kötött szerződést.

Eger vezetése azt javasolta, hogy a megyei és a városi önkormányzat közösen működtesse a kórházat, ám a szocialisták egy százszázalékos megyei tulajdonban, esetleg magánbefektető bevonásával működő társaság létrehozását szeretnék inkább. Sós úgy érvelt, a „heroikus egyeztetések” ellenére sem született megegyezés, ezért nem látta értelmét az ülés megnyitásának.

Tatár László (Fidesz) mindezt a demokrácia arculcsapásaként értékelte.  Mivel Lénárt András, az egészségügyi bizottság szocialista vezetője csütörtökön még úgy nyilatkozott, a megye a pénteki ülésen várhatóan felbontja a szerződést a HospInvesttel, többekben felmerült a gyanú, hogy a kérdésben nem egységes a szocialista frakció. A Magyar Hírlap információi szerint például Ambrus Zoltán képviselő nem is tartózkodott a városban tegnap, így a kormánypártiaknak nem lett volna meg a többségük az ülésen.

Mánya Kristóf, az Egri Kórházvédők Egyesületének szóvivője szerint „azzal, hogy újabb hónapokra elodázza a megye szocialista vezetése a tulajdonosi szerkezet tisztázását, kritikus helyzetet idéz elő a megye betegellátásában”.

Tíz napon belül egy rendkívüli közgyűlésen újra napirendre kerülhet a kórház ügye. Igaz, addig is folytatódnak a tárgyalások a várossal, ám a fideszes képviselők szerint „az egész csak színjáték”, lévén az MSZP-sek a HospInvestnek akarnak kedvezni a döntés halogatásával. Az ellenzék ezért a rendkívüli ülésen a közgyűlés feloszlatását fogja kezdeményezni.

Kacsoh Dániel, Magyar Hírlap Online

 

cimkék

hirdetés

Könyveink