hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Újabb gesztus készül a gazdagoknak

A nyugdíj-biztosítási járulékhoz hasonlóan az egészségbiztosítási járulékfizetésre is plafont állítana be a kormány – értesült a Népszabadság.

Aki jelenleg 7 942 200 forintnál nagyobb járulékalapra tesz szert egy évben, annak minden további forintja után már nem kell újabb nyugdíjjárulékot fizetnie. Mivel az egészségbiztosításra nincsen ilyen határ, ez a lap szerint oda vezet, hogy  a nagyobb keresetűek (az idén kicsivel több mint 661 ezer forintot kell keresni havonta a plafon eléréséhez) adóoptimalizációval próbálják kivonni a jövedelmüket az egészségbiztosítási járulék fizetése alól.

Ha bevezetnék a plafont az egészségbiztosításban, az – figyelembe véve a jogi kiskapukat nem kereső magas jövedelműeket – első lépésben becslések szerint néhány tízmilliárd forinttal megrövidítené a tb-kasszát.

A lap által név nélkül idézett szakértő szerint „nem arról van szó, hogy a tehetősebbek kivétel nélkül ki akarnának bújni a járulékfizetés alól, de azt is tudomásul kell venni, hogy a közteherviselésnek is vannak épeszű határai”.

(forrás: NOL)

cimkék

Könyveink