hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Új ügyelet: Heves, Tolna és Csongrád-Csanád következik

Október 1-től Heves, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyék is csatlakoznak az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, közölte az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr vezetője.

Győrfi Pál közleményében azt írta, az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is a 1830, melynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnal mentőt küldenek. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, míg hétvégéken és ünnepnapokon egész nap hívható.

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva elérhetők.

Győrfi Pál kifejtette, az Országgyűlés által decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében élesedett az új ügyelet, amihez Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém vármegye is csatlakozott. "Az eddigi tapasztalatok és a több mint 140 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja", hangsúlyozta az OMSZ kommunikációs vezetője.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan lép életbe, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet. A jövő év elejére (egyelőre Budapest kivételével) az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni Magyarországon, írta Győrfi Pál.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink