hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Új MR-készülék a hódmezővásárhelyi kórházban

A Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ diagnosztikai eszközparkja új MR készülékkel bővült.

A modern diagnosztikai eljárásokat biztosító MR készülék beszerzése jelentős előrelépést jelent a hódmezővásárhelyi egészségügyi ellátórendszer fejlődésében, a betegellátás színvonalának emelésében. Eddig ezt a diagnosztikai lehetőséget a megyében csak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában érhették el a térségben élők. A korszerű MR készülék alkalmas lesz fej, nyak, gerinc, emlő, kontrasztanyagos angiológiai, kardiológiai, neurológiai, has-kismedence és izom-vázrendszer és teljes test vizsgálatára. A berendezéssel készített felvételek nagy pontossággal képesek kimutatni az emberi testben lévő elváltozásokat. Mindezt teljesen sérülés és fájdalommentes vizsgálat útján.

A működtetés nagy teljesítményű elektromos hálózati és technológiai hűtést igényel, ennek előkészítése és kiépítése már egy hónapja elindult, de csak a készülék helyére kerülése és összeszerelése után zárulhat le. A berendezés speciális un. Faraday kalitkában működik majd, amelyet kedden reggel emeltek az épületbe. Ennek célja a környezetünkben lévő rádiójelek (felszíni sugárzású rádióhullámok, mobil telefon és adatszolgáltatási frekvenciák) kiszűrése. A készülék az üzemeltetés során szigorú biztonsági szabályok betartását igényli a kezelők és a vizsgált személyek részéről is, mágnesezhető fém tárgyakat tilos a gép közelébe vinni. Az MR készülék használatával kapcsolatos felkészülés már hónapokkal ezelőtt elindult, a radiológus szakorvosok és radiológiai asszisztensek a berendezés használatáról és a felvételek leletezéséről olyan intézményben szereztek gyakorlatot, ahol hasonló készülék működik.

A 1,5 Tesla mágneses térerősségű Siemens Magnetom Sola típusú készülék fontos egysége a mágnes, amelyet Oxfordban a Siemens Magnet Technology gyárban készítették. Érdekessége, hogy szupravezetés elvén működik, amelynek érdekében ennek az egységnek a működését 4 Kelvin, azaz -269 Celsius fokon kell biztosítani. A berendezést Németországban a Hódmezővásárhelytől 943 km-re lévő Erlangenben szerelték össze, a fő egység 2023. 11. 06-án hagyta el a gyárat és november 8-án, kétnapos utazást követően ért Hódmezővásárhelyre. A mágnes tömege kb. 4.500 kg a többi elektronika mechanika mintegy 3000 kg súlyt nyom. A több tonnás készülék behelyezéséhez az „A” épület alaksorában ki kellett bontani a homlokzati fal egy részét, a beemelésre nagy körültekintés mellett daruval került sor.

Az MR-hez tartozó építés kivitelezés és az eszközbeszerzés összes költsége bruttó 651.099.790 Ft., amelyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatott. Az eszköz beszerzése az INTERREG V-A Románia–Magyarország 2014–2020 Együttműködési Program 9/a – „az egészségügyi szolgáltatások fejlesztése” beruházási prioritás keretében megvalósuló, „Hatékony Szűrési és Prevenciós Programok Fejlesztése és Tesztelése” című, ROHU-450 kódjelű projekt keretén belül valósult meg.

hirdetés

Könyveink