hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségipar

Új magyar egészségügyi fejlesztés

Diagnosztikus eszközöket tartalmazó ékszert mutatott be csütörtökön sajtótájékoztatón Magyarország egyik legeredményesebb innovációs összefogása, a Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter).

A magyar kis- és középvállalkozások és egyetemek összefogásával, illetve az MMKlaszter támogatásával kifejlesztett egészségügyi célokat szolgáló ékszercsalád bemutatásakor a klaszter képviselői úgy vélték, akár átfogó nemzetközi sikerre is számíthatnak.

Az Aitia International Zrt., az AperTech Informatikai Kft., az Innomed Medical Zrt., a MédiaLab Kft. és a MOME Nonprofit Kft. közös projektjének célja olyan ékszerként viselhető gyűrűk, karkötők, fülklipszek, órák és testékszerek kifejlesztése, amelyek a beléjük ültetett szenzorok segítségével képesek érzékelni viselőjük testhőmérsékletét, pulzusát, vérnyomását, EKG jelét, vércukor- és véralkohol szintjét, vagy akár az elégetett kalóriák mennyiségét és az UV sugárzás erősségét.

Az ALL FITT termék és szolgáltatás portfólió első darabja egy pulzust, testhőmérsékletet és UV sugárzást mérő fülklipsz a tervek szerint már 2010 első negyedévében kereskedelmi forgalomba kerül, míg a teljes, öt darabból álló portfolió 2010 harmadik negyedévétől válik elérhetővé a boltok polcain. A fejlesztők 2010 végére már több ezer felhasználóra számítanak.

A termékek és a hozzájuk kapcsolódó webszolgáltatások kifejlesztésének költsége körülbelül 510 millió forint, amelynek egyik felét a projektben résztvevő szervezetek biztosítják, a másik felét pedig az MMKlaszteren keresztül elnyert, az akkreditált klaszter tagok innovációs tevékenységét támogató Európai Uniós pályázat fedezi.

A Mobilitás és Multimédia Klaszter 2007 decemberében alakult meg azért, hogy támogassa a mobil és multimédiás technológiákkal kapcsolatos kutatás-fejlesztést. A szervezetnek közel 70 tagja van és Magyarország legnagyobb infokommunikációs klasztere.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink