hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Új iparstratégia: a magyar beszállítókat kellene preferálni!

Nemrég jelent meg Magyarország 2024-2030 közötti időszakra vonatkozó versenyképességi stratégiája, amiben komoly szerepet tölt be az egészségipar, írja az Economx.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a fehér könyvként aposztrofált tanulmányban úgy fogalmazott, a cél az, hogy 2030-ra Magyarország a világ egyik legversenyképesebb országa legyen. A 2030-ig víziókat megfogalmazó iparstratégia szerint az egészségipar erős ágazati múltjára és exportképességére való tekintettel kiemelt fókuszterület. Fontos lenne, hogy önellátóvá váljunk az egészségügyben a nélkülözhetetlen eszközökből. Másrészt, hogy 15 százalékról 30 százalékra emeljük a magyar termékek arányát a hazai egészségügyben. Valamint törekedni kell arra is, hogy a régióban a kutatás-fejlesztés területén egy meghatározó szereplők legyünk.

Az új iparstratégiára reagálva Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economxnek azt mondta: a magyar egészségipari stratégiának a magyar betegek érdekeit kellene szolgálnia. Felidézte, hogy 2017 végén volt egy kormányhatározat, ami hasonló célokat  fogalmazott meg, mint a mostani, de ennek a végrehajtása nem történt meg. Úgy véli, hogy a magyar egészségiparnak van egy nagyon jó túlélési ösztöne, mégpedig az, hogy exportra termel.

2019 körül a magyar gyártású orvostechnikai eszközök részaránya a magyar betegellátásban 18 százalékon állt, akkor ezt az arányt akarták megduplázni a korábbi stratégiákban. De most ott tartunk, hogy mára a hazai termékek aránya 15 százalékra csökkent – sorolta a szakértő. Az OSZ főtitkára úgy fogalmazott: azt kellene elérni, hogy a tenderekben ne érje hátrány a magyar gyártókat. És az is probléma a közbeszerzésekben, hogy az egyetlen egy szempont, ami dönt az az árazás.

Az egészségipar rengeteg területet fed le, a gyógyszeripartól az orvostechnikai eszközök és berendezések gyártásáig, a gyógynövényipartól, a biotechnológiáig, a genetikától a és a bionikán át, valamint a kapcsolódó informatikai megoldásokat is ide soroljuk. De a szektor fontos részét képezi balneológia is, hiszen hazánk kivételesen gazdag termál- és gyógyvizekben, a geotermikus adottságok miatt a különböző gyógyforrások hasznosítása az egészségtudatos életmódot szolgáló termelô- és szolgáltató iparágakat harmonikus rendszerbe kapcsolja össze.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink