hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.

Társadalmi és szakmai egyeztetés kezdődik

Új egészségbiztosítási modellt javasol az MSZP

Szakmai egyeztetést kezdett az MSZP az egészségbiztosítás általa javasolt új modelljéről; a hatályos jogszabály májusig azonban nem változik - jelentette be kedden, a szocialista frakció ülése után Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető és Kökény Mihály, a párt szakpolitikusa. A frakció állami tulajdonban lévő, nonprofit elven működő regionális pénztárakat hozna létre, de az erről szóló javaslatot majd csak az SZDSZ-nek a koalíció jövőjéről szóló döntését követően terjesztik az Országgyűlés elé. Azt, hogy az MSZP felkészült az önálló kormányzásra, már a szocialisták képviselőcsoportjának több órás vasárnapi tanácskozását követően közölték, bejelentve azt is, hogy Biztonság és reform mottóval, Gyurcsány Ferenc vezetésével új kormányzati szakasz kezdődik, amelyben a Munka, tudás, tulajdon programja mentén, az egészségügyben szükséges változtatásokkal folytatják a munkát.

Bizalmi szavazás nem volt a szocialisták vasárnapi frakcióülésén, de a képviselők állást foglaltak arról, hogy a kormányzást és a reformokat Gyurcsány Ferenccel kívánják folytatni. A döntést két tartózkodás híján egyhangúlag hozta meg a frakció. Lendvai Ildikó szerint a konvergenciaprogram teljesítésével gazdasági növekedést és új munkahelyek teremtését kívánják elérni. A felsőoktatásban szabadon átjárhatóvá tennék a fizetős és az államilag finanszírozott képzést, és folytatnák a miniszterelnök által már meghirdetett Új tulajdonosi program munkálatait. A Munka, tudás, tulajdon programja mellett negyedik elemként az egészségügyben szükséges változtatásokat is szeretnék megvalósítani a szocialisták, akik újabban már nem csak az egészségbiztosítás reformjáról ejtenek szót.
Mint azt a népszavazási vereséget követően többen, több helyütt bejelentették: a szocialisták visszatértek eredeti elképzelésükhöz és már nem vonnák be a magántőkét az újonnan felálló egészségpénztárakba. A februárban másodjára is megszavazott törvényt nem vonnák vissza, hanem módosításokkal érnék el, hogy a már alakuló 22 pénztárból hét regionális ellátásszervező intézmény jöjjön létre, s azok maradjanak 100 százalékos állami tulajdonban. Kérdés azonban, kivel, kikkel lesznek képesek azt megszavazni. Az SZDSZ – amelynek hétvégi Országos Tanácsülése ugyancsak a koalícióból való kilépést támogatta ¬ – ezt az elképzelést már csak presztízs okokból sem támogatná. Ugyancsak ellenzi azt a KDNP, s bár a Fideszt képviselő Mikola István korábban több helyütt úgy nyilatkozott, hogy a regionális pénztárak felállása lehetne egyfajta tárgyalási alap, utóbb már határozottan elutasította, hogy esetleg támogatnák az MSZP régi-új elképzelését.
Az elmúlt napokban azonban az MSZP-n belül is vita alakult ki arról, hogy a pénztártörvényt módosítani kell-e, visszavonni vagy új jogszabályt alkotni.
Az MTI értesülései szerint a szocialisták 28-án kezdeményeznék a pénztártörvény egyes végrehajtási rendeleteinek felfüggesztését, mert arra számítanak, hogy az SZDSZ küldöttgyűlése 27-én dönt a koalíció felmondásáról. Mivel azonban a tb-mentő aláírásokat a szervezőknek ezen a héten kell leadniuk, s a szocialisták csak a törvény felfüggesztésével kerülhetik el az újabb őszi népszavazást, a várakozások szerint már kedden döntöttek volna a pénztártörvény sorsáról. Ezzel szemben a frakcióülésről távozó Kiss Péter kancelláriaminiszter újságírókkal azt közölte: van egy javaslatuk az egészségpénztári törvény módosítására, arról azonban széleskörű társadalmi egyeztetést folytatnak majd. Eddig ugyanis, mint mondta, a legnagyobb hiba a törvénnyel kapcsolatban épp az volt, hogy a társadalommal nem egyeztettek róla, s "szinte rajtaütésszerűen ismerhették azt meg az emberek és a szakmai csoportok". Az egészségpénztári törvény esetleges visszavonását és helyette új javaslat benyújtását a miniszter technikai kérdésnek minősítette. A Duna TV kedd esti adásában Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa egyebek között úgy fogalmazott: számítottak rá, hogy az MSZP nem dönt, mert hogy nem tudnak dönteni.
Az egészségügy előtt álló egyéb feladatokról Kökény Mihály korábbi miniszter, az MSZP szakpolitikusa már korábban jelezte: nem készül új kormányprogram, csupán a tavaly nyári, koalíciós megállapodásban foglaltakat szeretnék „leporolni”. Így pontosítanák a az alap- és járóbeteg-ellátás finanszírozási szabályait, rendeznék a rég óta üres háziorvosi körzetek helyzetét, például egy hárommilliárd forint törzstőkéjű praxisalap létrehozásával. S az sem elképzelhetetlen, hogy mégsem épül fel a korábbi terveknek megfelelően 23 kistérségi szakrendelő, azok működtetése ugyanis 15 ezer lakosonként valószínűleg nem volna gazdaságos.


Köbli Anikó

Gyurcsány már nem egyeztet
A miniszterelnök, szocialista pártelnök vasárnap az MSZP elnökségének javaslatot tett arra, hogy miután a koalíció folytatásáról az SZDSZ már nem akar tárgyalni, a két párt egyeztessen arról, milyen intézkedéseket támogatna ellenzékből a liberális párt. E listáról - amelyre az MTI szerint szintén javaslatot tett a miniszterelnök - már elkezdték a belső egyeztetést a szocialisták. Gyurcsány Ferenc azért döntött így, hogy ha egy új SZDSZ-vezetéssel köthető új koalíciónak őt is érintő személyi feltételi vannak, akkor erről is egyeztethessenek a felek. A Stop című internetes portál szerint ugyan "az SZDSZ-nél már csak a pecsétnyomás van hátra, közben intenzíven tárgyalnak egy új koalícióról. Ennek feltétele Gyurcsány távozása, ami szinte lehetetlennek tűnik, ám utódjaként már megjelent Gönczi János, Barabás János és Nagy Imre neve is, az eddigi is ismert Bajnai Gordon és Kiss Péter mellett." A köztársasági elnök a népszavazást követően kialakult poltikai helyzetről szerdán kezdett egyeztetést a parlamenti pártok vezetőivel.

cimkék

hirdetés

Könyveink