hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Ügyeleti díjak: felmondások jöhetnek a nyíregyházi kórházban?

Csökkentették a nyíregyházi kórházi dolgozók bérét, beadják a felmondást, tömegesen távozhatnak, írja a Propeller.

A Szabolcs megyei kórház dolgozói, orvosok, ápolók, asszisztensek és beteghordók arra panaszkodtak, hogy nem a törvényben előírt ügyeleti díjat kapják, és az úgynevezett távolléti díj számításával is trükköznek, mert nem a ledolgozott órák számával osztják vissza az ügyeleti díjat, hanem többel (ennek szabadság, táppénz vagy felmondás esetén van jelentősége) – szúrta ki a Propeller Hadházy Ákos országgyűlési képviselő közösségi oldalán.

Mint idézik, a képviselő több körben írt minden illetékesnek: a főigazgatónak, a megyei kormányhivatal munkaügyi főosztályának és a Belügyminisztériumnak is. A főigazgató szerint minden a legnagyobb rendben van, hiszen senki nem indított munkaügyi pert, és „nem zárult le munkaügyi ellenőrzés” a díjak helytelen megállapítása miatt.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Hadházy kérdésére azt válaszolta, hogy a kormányhivatal lefolytatott egy hatósági ellenőrzést, de annak tartalmáról már nem adott tájékoztatást, arra hivatkozva, hogy a végzés ellen még lehet fellebbezni. A megyei kormányhivatal legfrissebb válasza azt is sejteti, hogy valamire kötelezték a kórházat, de nem árulták el, mire, merthogy az erre kitűzött határidő még nem telt le.

A szakdolgozók ügyeleti díjait azonban azóta sem rendezték, sőt! A friss információk szerint augusztus 1-től még csökkentették is a százalékokat, ami az ápolóknak havi szinten nettó 8000-14000 közötti bércsökkentést jelent. És finoman meg is fenyegették őket, hogy hagyják abba a „jelentgetést”. Augusztus 16-án ezért több mint száz szakdolgozó (műtős szakasszisztens, műtőssegéd és laborasszisztens) egy petíció kíséretében beadta a felmondását a főigazgatónak – idézi a posztot a lap.

Az ő távozásuk már önmagában ellehetetlenítené a gyógyító munka jelentős részét, de ha szeptember 4-én, a fizetés napján tényleg kevesebb lesz az átutalt összeg, akkor várhatóan még sokan mások is követni fogják a példájukat. Találni fognak állást, más intézményeknél és a magán egészségügyben is keresnek munkaerőt, csak a betegek járnának nagyon rosszul… – hangsúlyozta a képviselő.

(forrás: propeller.hu)
hirdetés

Könyveink