hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Tű a problémakazalban

Egy komplex társadalmi probléma épp azokon csapódik le, akik segíteni próbálnak – jellemzi a Népszava az Orczy Egyesületnek  a Kék Pont épülete elé szervezett tüntetését.

Józsefvárosi lakosok tiltakoztak a Kék Pont Alapítvány tűcsereprogramja ellen, mondván: az eldobált fertőzött tűk miatt veszélyessé válnak köztereik. A tűcserét szervező Kék Pont Alapítvány szerint azonban a program első lépés a droghasználat elleni küzdelemben: képes lehet megakadályozni vagy legalábbis fékezni a Hepatitis-C fertőzés terjedését, és hozzájárul a HIV/AIDS járvány megelőzéséhez is. A Kék Pont szerint elengedhetetlen a tűcsereprogram, de valójában nem elegendő a drogprobléma kezelésére.

A tüntetésen mintegy hatvanan jelentek meg, megközelítőleg azonos arányban az Orczy Egyesület, a Kék Pont és a sajtó képviselői. Gondos Judit, a tüntetés főszervezőjének beszéde volt az esemény egyetlen fix pontja: felszólalásában vázolta, milyen közállapotok uralkodnak a kerületben az eldobott tűk és a drogosok miatt, és ezért a ,,kékpontos" tűcsereprogramot, valamint annak "önjelölt szakértőit, álszent, szemforgató érdekvédőit" tette felelősséolvasható a nepszava.hu-n. A NOL videoriportját itt találja az eseményről.

A Népszava emlékeztet, az elmúlt években több önkormányzat is megszüntette a tűcsereprogramot, vagy gyakorlatilag ellehetetlenítette. Jó ötlet volt ez? - kérdezték Zacher Gábor toxikológust, a HM Egészségügyi Központ baleseti sürgősségi osztályának főorvosát. - Nem. Fontos dolog volt, mert egy fajta biztonságot adott a szerhasználóknak a fertőző betegségek ellen, és itt nem elsősorban az AIDS-re gondolok, hanem ami nálunk sokkal gyakoribb, a Hepatitis C vírusra. A függők le tudták adni a használt tűt és kaptak helyette sterilt – idézi a lap a főorvost.

cimkék

hirdetés

Könyveink