hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

További részletek a meddőségkezelés megújításáról

Takács Péter az InfoRádiónak adott interjúban elmondta: az egyszerűbb ambuláns kezelések a vármegyei kórházakban is elérhetők lesznek, a lombikcentrumok által alkalmazott kezelések pedig modernizálódnak.

Az állam 2018 óta vállal egyre nagyobb szerepet a meddőségkezelési hálózat fejlesztésében, a kormányzat pedig a jelent értékelve azt látja, egyre szélesebb igény is van rá. A meddőség a párok betegsége, a fejlett világban a párok közül minden hatodik küzd meddőséggel kapcsolatos problémával. Egyre több pár érintett, a kormánynak viszont az a célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Takács Péter egészségügyi államtitkár.

A javítás egyik formája, hogy a meddőségi kezelés első lépését több helyen teszik elérhetővé, ez egy nőgyógyászati és egy andrológiai kivizsgálás, illetve olyan terápia, amely egy vármegyei kórház nőgyógyászati vagy andrológiai osztályán elvégezhető. "Ezt nyolc olyan vármegyében alakítjuk ki idén, ahol meddőségi vagy lombikcentrum nincs" – tette hozzá.

A kezelés is modernebb lesz. Az egyszerűbb ambuláns kezelések, mint például a petevezeték átfúvása vagy az inszemináció elérhető lesz a vármegyei kórházakban, erre eddig nem volt lehetőség. A lombikcentrumok által alkalmazott kezeléseket, például az embriótenyésztést, a beültetést is modernebb eljárásokkal végzik majd.

A finanszírozás azokat a beavatkozásokat fogja premizálni, jobban finanszírozni, amelyek a nemzetközi tudományos bizonyítékok alapján nagyobb sikerrátával kecsegtetnek. Ami a gyógyszeres kezeléseket illeti, a társadalombiztosítás támogatja már az összes meddőségi kezelési módszer, 2020 óta a nőknek való gyógyszerek 100 százalékos támogatással elérhetők, most az andrológiai szakma javaslatára a kedvezményezetti kört kiterjesztik a férfimeddőségi gyógyszerekre is.

"A Budai Meddőségi Centrumban építünk egy nagyon modern légtechnikai berendezést, bővítjük a vizsgálóhelyiségek számát is, csak erre a projektre 800 millió forintot költünk. Szakemberek képzésére is külön figyelmet fordítunk."

A teljes beszélgetés hanganyaggal

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink