hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Törvénysértően államosít a kormány

A megyei elnökök törvénysértően, testületi felhatalmazás nélkül írták alá a szerződést a kormánnyal, amelyben lemondanak a megyék feladatainak és vagyonának döntő részéről – írja a Népszabadság.

Ellentétes az önkormányzati törvénnyel a kormány és a megyei közgyűlési elnökök által szeptember 30-án aláírt megállapodás, amely arról szól, hogy az állam átveszi a megyei intézmények működtetését, ezeknek az intézményeknek az adósságát és a működéssel összefüggő vagyonát.

A megyei elnökök testületi felhatalmazás nélkül alá sem írhattak volna olyan szerződést, amelyben lemondanak a megyék feladatainak és vagyonának döntő részéről, gyakorlatilag kiürítik a saját intézményüket. Borítékolható, hogy a fideszes többségű testületek utólag jóváhagyják a megállapodásban foglaltakat, a kormány által kezdeményezett szerződés így a jogállamiság és a demokrácia megcsúfolása – állítják megyei önkormányzati vezetők.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára lapnak azt mondta: önkényes és törvénysértő a sorrend, ahogyan a kormány az önkormányzati rendszer törvényi módosítása előtt magához vonja a teljes megyei intézményrendszert és a működtetéséhez szükséges ingó és ingatlan vagyont. A hatályos önkormányzati törvény egyedül a megyék esetében határozza meg viszonylag pontosan a szubszidiaritás – azon a szinten hozzanak döntést valamiről, ahol annak hatásait érzékelik – szabályait. Ezt veszi semmibe a megállapodás.

– A közgyűlési elnökök a saját pozíciójuk megőrzése érdekében eladták a megyei intézményrendszert egy tál lencséért – kommentálta a történteket Gyenesei István egykori önkormányzati miniszter. Gyenesei felhívta a figyelmet arra, hogy a megyék vagyona – amelynek része a megyeháza és közintézmények sora – több száz év alatt halmozódott fel, nem kis részben a helyi polgárok hozzájárulása révén. Ezek a javak őket illetik, de most az állam egyetlen tollvonással elveszi tőlük. Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere szerint az a Fidesz államosítja most a teljes megyerendszert, amely négy éven át hisztériázott, hogy az előző kormány veszélyezteti az ezeréves Szent István-i örökséget.

A teljes információ a NOL-on

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink