hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Történelmi rekordon a kórházi adósság

Január végi adatok szerint elérte a kórházak tartozása a 81 milliárd forintot, ami év eleji történelmi rekord, mondta az Economxnek Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Az orvostechnikai beszállítók érdekképviseletének januári felmérése szerint a cégek többsége a tavaly novemberi adósságrendezés előtti lejárt követelései feléhez sem jutott hozzá – mondta Rásky László.

Magyar Államkincstár (MÁK) hivatalos adatai szerint azokban a kórházakban, melyeknek a MÁK felé jelentési kötelezettsége van a tartozás 67,6 milliárd forint volt, de ehhez az adósságállományhoz a modellváltó orvosegyetemek tartozása is hozzáadódik. A MÁK január végi adatai szerint az egészségügyi intézményeknél fennálló tartozásállományból 1,2 milliárd forint az állammal, 0,2 milliárd forint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjával szembeni tartozás, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben 66,2 milliárd forint áll fenn, amelyből 2,5 milliárd forint az államháztartáson belülre irányul.

Az Orvostechnikai Szövetségtől a lap megtudta, hogy a Debreceni Egyetem adóssága az idei év első hónapjában 4,014 milliárd forint volt, ami egy hónap alatt 854 millió forintos növekedést jelent. A Pécsi Tudományegyetem adóssága január végén 4,311 milliárd forintra emelkedett, egy hónap alatt a növekmény 1,2 milliárd forint. A Semmelweis Egyetem áll a legjobban a január végi adóssága 977 millió forint volt, amit csupán 267 millió forintos emelkedést jelentett. Rásky László kiemelte: a Szegedi Tudományegyetemről nem volt tavaly év végi adata, de január végén 4,565 milliárd forintos adósságot görget maga előtt az intézmény.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a hétenMagyar Kórházszövetség konferenciáján beszélt arról, hogy a kórházak hamarosan plusz forrásokat kapnak, a tavaly novemberi konszolidáció márciusban folytatódik, de erről még zajlik az egyeztetés a Pénzügyminisztériummal.

A teljes információ

(forrás: Economx)
hirdetés

Könyveink