hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Szabályozni kezdik az állami és a magánegészségügy szétválasztását

Jelenleg az állami és a magánegészségügy szétválasztásának vége felé járunk, és el fogjuk kezdeni a két szektor együttélését szabályozni, jelentette be Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség keddi konferenciáján a Portfolio szerint.

Mint a lap írja: jelezte az ágazatvezető, kormányzati döntés szükséges ahhoz, hogy mely magántulajdonú szolgáltatókat vonja be hosszú távon a közfinanszírozott ellátásba. A döntés után be lehet építeni a bértámogatást a finanszírozásba és megvalósulhat a szektorsemleges finanszírozás. Azt is leszögezte, hogy ez esetben tisztázni kell a térítéses ellátások körét. Kérdésre válaszolva elmondta: a várólistára hivatkozva nem fognak finanszírozást adni a magánszolgáltatóknak. Emlékeztetett arra is, hogy most is vannak olyan magánszolgáltatók, amelyek kapnak TB-finanszírozást. A fentiekkel párhuzamosan pedig ki kell dolgozni a felelősségi viszonyok rendezését, itt konkrétan a magánellátásban bekövetkező felróható szövődményekre célzott, mely területen új szabályokat dolgoz ki épp az államtitkárság.

Az Economx szerint nem számítanak uniós forrásokra, a kórházak viszont márciusban újabb milliárdokat kapnak, amiből rendezhetik az adósságaikat, többek között erről is beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján.

Egyszerre zajlik centralizáció és decentralizáció az egészségügyben, az alapellátás átszervezését járási szinten valósítják majd meg. Beszélt az államtitkár arról is, hogy 2028. január 1-ig a gazdaságtalan üzemméretű praxisokat különösen az 1200 alatti körzeteket kivezetik, ebből jelenleg 250 van Magyarországon.

védőnői hálózat átalakításával kapcsolatban megjegyezte, százzal több védőnő dolgozik egészségügyi szolgálati jogviszonyban, mint korábban. Az ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán kiemelte: 20 százalékkal csökkent az indokolatlan mentő kivonulások száma, 120 ezer ügyeleti ellátásban megforduló beteg értékelése alapján a lakosság 4,25-re értékeli az ellátást. Míg korábban profitorientált cégek végezték az ügyeleti ellátást, ma ezt az Országos Mentőszolgálat látja el.

A szakdolgozók kompetenciáját emelni akarják, és az kapóra jött, hogy az orvosoknál elfogytak az ötjegyű pecsétszámok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) már dolgozik azon, hogy a krónikus betegek számára, akik évek óta ugyanazokat a gyógyszereket szedik, a megfelelő kompetenciával rendelkező szakdolgozók is felírhassák a készítményeket.

Mint a lap írja: a szűrővizsgálatok rendszerét is átalakítják. Az a terv, hogy öt évente egyszer mindenkinek egy általános egészségügyi szűrésen részt kell majd vennie.

Blokkolva vannak a költések a kórházakban, az osztályok nem vehetnek eszközöket. Ez meddig marad így? Tette fel a kérdést az államtitkárnak Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója. Takács Péter szerint a Pénzügyminisztérium tartja fenn ezt a blokkot, ugyanakkor azzal tisztában van, hogy az eszközök amortizációja teljesen más jelent a kórházban, mint egy irodában, ahol a fénymásoló romlik el. Az egészségügyben az amortizáció értéke évente 70 milliárd forint körüli összegre tehető.

A kórházak költségvetésének legalább 80 százalékát a bérek kifizetése jelenti, közli a konferenciáról az Index. Az erre juttatott finanszírozást másra nem lehet költeni – szögezte le szerintük Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, utalva a márciusban esedékes újabb szakdolgozói béremelésre, hozzátéve: a kórházi adósságokat hamarosan ki fogják egyenlíteni, tovább nem várnak az erre szánt uniós forrásokra.

A kórházi adósságot részlegesen kompenzálták tavaly novemberben, a Pénzügyminisztériummal konzultálva azt az ígéretet kapták, hogy még az év elején – reményei szerint már márciusban – ki lesz egyenlítve.

Tavaly novemberben 130 milliárd forintnyi adósságot halmoztak fel a hazai kórházak, amiből 90 milliárdot térített meg év végéig a kormány.

Reakciók

A VOSZ Egészségügyi Tagozata örömmel fogadta Takács Péter államtitkár mai bejelentését a valódi biztosítói szemléletű finanszírozóvá váló NEAK kapcsán, illetve a szektorsemlegesség ügyében, áll a szervezet Portfolio-hoz eljuttatott közleményében. Álláspontjuk szerint "mindkét lépés óriási horderejű és nagyon pozitív, feltéve, hogy a részletes szabályozás élhetővé és működtethetővé teszi az új rendszert".

"Tagozatunk régen azon az állásponton van, hogy az ellátás színvonalát, és az egyes szolgáltatásokhoz történő hozzáférhetőséget nagymértékben javítaná egy ilyen lépés, továbbá a járulékfizető magyar emberek hangulatának is jót tenne ha azt látnák, hogy nem hiába fizették éveken, vagy évtizedeken keresztül az ún. „TB”-t, és egy-egy jó hírű magánszolgáltatót is választhatnának pl. csípő-, és vagy térdprotézis (vagy bármi más) műtétük elvégzése, vagy akár szülészeti ellátásuk céljából, óriási mértékben tehermentesítve a jelenlegi állami ellátórednszert", kezdődik a VOSZ Egészségügyi Tagozatának reakciója, amelyet az államtitkár beszéde kapcsán adtak ki. "Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy nagyon sok tisztázandó kérdés maradt most még a levegőben, hiszen ahogy magyarosan mondani szoktuk, az ördög a részletekben rejlik", emeli ki a szervezet közleménye, melyet Fábián Lajos, a VOSZ társelnöke és Egészségügyi Tagozatának elnöke jegyez.

 

(forrás: Portfolio, Economx, Index)
hirdetés

Könyveink