hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Tizenhárman pályáztak a falu orvosának

Sója Szabolcs tállyai háziorvossal beszélget a boon.hu munkatársa abból az alkalomból, hogy a családorvost Batthyány-Strattmann László-díjjal tüntették ki.

A beszélgetésből azt a részt idézzük, amikor Sója doktor a múlt század hatvanas éveiben a pályáját kezdte. Az általa felvillantott kép igen különös lehet a csak a mai magyar vidéki orvoslást ismerők számára.

„Évekig klinikai orvosként és tanársegédként dolgoztam Debrecenben, majd egyszer helyettesítenem kellett Abaújszántón. Abban az időben a klinikai orvosok örültek annak, hogy ha vidéki helyettesítéseket vállalhattak. Ez anyagi és erkölcsi értelemben is elismerés volt a számunkra. Vallom, az igazi gyógyászat ott kezdődik, amikor önállóan dönt az orvos. Abban az időben pedig előfordult, hogy olyan helyen kellett pillanatok alatt döntenünk, amikor messze volt minden külső segítség, nem volt idő és hely konzíliumokra. Ez volt az igazi iskola. Végül 1968-ban megpályáztam az egyik tállyai orvosi állást. Csak összehasonlításképpen, akkor erre a helyre tizenhárman adtuk be a pályázatot, ma tizenhárom hasonló állásra egy pályázatot sem adnak beidézi Sója Szabolcsot a boon.hu.

(forrás: Boon.hu)

Könyveink