2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Tisztifőorvos: egyelőre lapos a járványgörbe

Magyarországon régóta egy alatt van a koronavírus reprodukciós rátája – hangzott el az operatív törzs szokásos napi tájékoztatóján.

Továbbra is sikerül laposan tartani a járványgörbét, és bár emelkedik a fertőzöttek száma, a védekezés érdekében hozott szabályokkal kontroll alatt tudjuk tartani a járványt – mondta a vasárnapi online sajtótájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette: a Sars-CoV-2 reprodukciós rátája járványügyi intézkedések nélkül 2-3 között van, azonban hazánkban ez a mutató régóta egy alatt van.

A mai napon fertőzöttként számon tartott 2500 magyar állampolgár közül 1274-et a sűrűn lakott Budapesten, 350-et pedig Pest megyében detektálták. Fejér megye a harmadik legfertőzöttebb terület az országban, ahol 251 Covid-19 beteget tartanak nyilván. Az ország fertőzöttségi helyzetét mutatja, hogy 100 ezer lakosra 25,6 fő fertőzött jut. Bár ez az arányszám összehasonlíthatóvá teszi az adatokat más országokéval, ám Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs helye az összevetésnek, mert az egyes államok más-más járványügyi helyzetben indították el a vírus elleni védekezést, és eltérő módszereket alkalmaznak annak kezelésére is. Ugyancsak félrevezető a halálozási adatok viszonyítása – folytatta a tisztifőorvos –, hiszen míg nálunk azokat az eseteket jegyzik a halálozási adatok között, akiknél laboratóriumi vizsgálattal igazolták a vírusfertőzést, másutt kizárólagosan a halál okát jelentő betegséget jegyzik.

A magyar fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi. A 272 elhunyt közül 256-an voltak 60 éven felüliek, nyolcan az 50-59, hatan a 40-49, míg ketten a 30-39 éves korosztályból kerültek ki – sorolta az adatokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője, hozzátéve, hogy otthonában elhunyt Covid-19 betegről nem tudnak.

Egy-egy pácienst jellemzően kétszer tesztelnek, ám ez a szám például az egészségügyi, szociális területen dolgozók, a Covid-19 betegeket ellátó osztályon gyógyítók esetében ennél több is lehet, hiszen jelen ismereteink szerint a betegségen átesettek is újrafertőződhetnek. A fertőzött személlyel szoros kontaktussá válókat is ismételten vizsgálják. A tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy különös gondossággal kell eljárni az orrból, garatból történő mintavétel során, ugyanis ha nincs elegendő sejt a mintában, nem értékelhető. Ugyancsak megemlítette, hogy a tesztek eredménye az adott személy pillanatnyi állapotát tükrözik, hiszen az egyes emberek nem egyformán reagálnak a vírusra, szervezetükben az ellenanyag-termelés különböző lehet. Ez idézheti elő az újrafertőződést is, amire egyelőre nincsen tudományos magyarázat.

A koronavírus-fertőzés esetén is többletkockázatot jelent a kóros kövérség, az extrém elhízás, hiszen az obezitáshoz különféle anyagcsere betegségek kapcsolódnak, de már önmagában is megterheli a szív- és érrendszert, a légzőszerveket. Ezeknél a betegeknél a gyógyítás is nehezített, a lélegeztetésük is problémás – jelezte Müller Cecília.

A jó idő beköszöntével számos alkalommal szegték meg a kijárási korlátozás szabályait, aminek nyomán az elmúlt 24 órában minden eddiginél több, 1905 rendőri intézkedés történt – mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Az ezredes kérdésre válaszolva jelezte, hogy az operatív törzs ülésein többször szóba került a 65 év felettiek bevásárlási korlátozásának módosítása, aminek megváltoztatásáról a jövő héten születhet döntés. Azt azonban hangsúlyozta, hogy az időskorúak elkülönítése május 3-a után is megmarad.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés