2024. április. 26., péntek - Ervin.

Emelkedik a kórházban kezelt Covid-19 betegek száma

Emelkedik a kórházban kezeltek száma, jelenleg 899 beteg szorul folyamatos orvosi felügyeletre súlyos állapot miatt, köztük 54 lélegeztetett van.

Az aktuális járványhelyzetről szólva Müller Cecília elmondta, a szombati napon 2443 fertőzöttet tartanak nyilván, az elhunytak száma 12-vel nőtt. Meghalt egy 41 éves Covid-19 beteg, aki gyulladásos bélbetegsége mellett baktérium okozta vérmérgezésben is szenvedett. Kérdésre válaszolva jelezte azt is, hogy a hazai halálozási ráta a lakosságszámra vetítve nem magas, az unió tagállamai között Magyarország az alsó harmadban helyezkedik el.

Emelkedik a kórházban kezeltek száma, jelenleg 899 beteg szorul folyamatos orvosi felügyeletre a koronavírus-fertőzés következtében kialakult súlyos állapot miatt, közülük jelenleg 54-en vannak lélegeztetőgépen. 458 gyógyultat tartanak számon, akik valamennyien jó egészségi állapotban vannak.

Amennyiben sikerül kontroll alatt tartani a járványt, azaz amellett, hogy csak annyit engednek a szigorból, amennyit a számok és a járvány terjedésének sebessége enged, valamint a lakosság is betartja az elrendelt szabályokat, Müller Cecília – meglehetősen óvatosan fogalmazva – azt mondta, akár beigazolódhat a WHO álláspontja, miszerint hazánk akár el is kerülheti a tömeges megbetegedések időszakát.

Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A május 3-áig érvényben lévő korlátozó intézkedések enyhítéséről szóló új szabályokról a kormány dönt, azokat később teszik közzé a Magyar Közlönyben – jelentette Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti munkatársa. Elmondta azt is, hogy az éjszaka folyamán újabb, egyéni védőeszköz-szállítmány érkezett az országba, a teherszállító repülőgép 2,6 millió maszkot, tízezer védőruhát, és 22 lélegeztetőgépet hozott a fedélzetén. Arról már a tisztifőorvos beszélt, hogy ezeket a védőeszközök a kórházakban, alapellátásban, valamint az szociális-, és rendvédelmi területen dolgozók kapják meg, a lakosság ellátására ebből nincs lehetőség. Mint mondta, egy-egy egészségügyi dolgozó akár 4-6 maszkot is elhasználhat egyetlen nap alatt, így elsősorban számukra szükséges, hogy kellő számban, folyamatosan rendelkezésre álljon a beavatkozásokhoz a védőfelszerelés.

A járvány ellenére is rendben zajlik az védőoltások beadása

Az Immunizációs Világhét apropóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrizte az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadását, amit a járványügyi helyzetben is rendben találtak – számolt be a tisztifőorvos az operatív törzs szombati tájékoztatóján.

Az évről évre április 24-30-a között zajló Immunizációs Világhét apropóján a hazai védőoltási rendszerről is szólt az operatív törzs szombati, online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki szerint számos új eredmény születik a védőoltásokkal kapcsolatosan világszerte. Ahogyan minden védőoltás, úgy a napjainkban leginkább áhított koronavírus elleni vakcina lehetne a Covid-19 betegség megelőzésének elődleges eszköze, hiszen ez nemcsak a beoltott személy, hanem környezete számára is védettséget tud biztosítani.

A hazai oltási rendszert Magyarország kincsének nevezte a főorvos, és emlékeztetett arra, jelenleg 12 fertőző betegség, így a tuberculosis, a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanus, a járványos gyermekbénulás, a kanyaró, a rubeola és a mumpsz mellett pneumococcus, hepatitis B, valamint tavaly óta bárányhimlő ellen kapnak a gyerekek kötelezően oltást. Mint Müller Cecília elmondta, az átoltottság 99,8 százalékos, ennek köszönhetően rendkívül kedvező hazánk járványügyi helyzete. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokon túlmenően térítésmentesen biztosítják a HPV elleni oltást a serdülő lányoknak, ezzel nemcsak egy fertőző betegséget, hanem egy daganatos megbetegedés ellen védve őket.

Az Immunizációs Világhétre való tekintettel a tisztifőorvos ellenőriztette, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés mellett miként zajlik az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása, a kontroll során megállapították, hogy akinek ez jár, azokat be is oltják. Mint Müller Cecília hangsúlyozta: a járványügyi helyzetben is fontos az oltások beadása a rendszer stabilitásának megőrzése érdekében. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a szülők aggodalom nélkül vehetik igénybe a tanácsadásokon a szolgáltatásokat, azért oda csak egy szülő vigye el a kisgyermeket, ügyelve a személyes kontaktusok kerülésére. Az olthatóságról az oltóorvos dönt, vele egyeztetve a kötelező vakcinákkal egy időben beadhatóak az egyéb védőoltások is. Háznál továbbra sem javasolt a védőoltások beadása, mert a helyszínt szakmai és higiéniás szempontból is biztosítani kell. A kampányoltások csúszása egészségügyi problémát nem okoz, azokat a járványmentes időszakban, utólag kapják majd meg a gyermekek az iskolákban.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés