hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Tilos beszélniük a védőnőknek a problémákról (Frissítve: az OKFŐ)

Van, akivel titoktartási nyilatkozatot írattak alá, másoknak az új szerződésében kötötték ki ezt, mondta a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) képviselője az RTL-nek.

300 védőnőből csak egy elégedett a védőnői ellátás átalakításával – ez derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet felméréséből. A kérdőívre azért is volt szükség, mert a védőnők új szerződésében megtiltották, hogy beszéljenek a problémáikról. A szakszervezet területi vezetője ellen – aki nyíltan kritizálta az átalakítást – etikai eljárást indult. Az Országos Kórházi Főigazgatóság azonban állítja, ők nem indítottak ilyen eljárást, írja az RTL

A védőnői rendszer átalakítása miatt július 1-én országszerte 24-en mondtak fel, 21-en pedig nyugdíjba mentek. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint tömeges felmondás továbbra sincs. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felmondásról szóló tájékoztatóját mégis már 300-an nézték meg.

„Ez azt jelenti, hogy 300 védőnő egy pillanatra is elgondolkodott azon, hogy kiugorjon a szakmájából, ami szerintem jelzés értékű. Ez a változásokban érintett védőnők közel 10 százaléka” – magyarázta Szalainé P. Boglárka, a FESZ Védőnői Alapszervezetének vezetője. 

Bár a védőnői hálózatot már három hete államosították, továbbra is sok a bizonytalanság.

„Több védőnővel is beszéltünk telefonon, nyilatkozni senki nem akart, mert féltik az állásukat. Van, akivel titoktartási nyilatkozatot írattak alá, másoknak az új szerződésében kötötték ki ezt. Ezért nem beszélhetnek arról, hogy milyen problémákat tapasztalnak az átállással kapcsolatban” – mondja a szakszervezeti vezető.

*

Frissítés: 2023. 07. 22.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) leszögezi: a területi védőnői hálózatban az ellátás, a gondozás – a híresztelésekkel ellentétben folyamatosan biztosított, közölte szombat dél utáni közleményében az OKFŐ.

Mint írják, nincs tömeges elvándorlás a védőnői hálózatban: a 4109 területi kolléganő közül 45-en távoztak, 25 új kolléga érkezett. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása és az azzal kapcsolatos tennivalók a gyermeket ellátó háziorvosok és nem a védőnők feladatkörébe tartoznak, az oltóhelyek elsődleges helyszíne a háziorvosi, házi gyermekorvosi és az iskolaorvosi rendelő.

A vármegyei irányító intézmények a határidőig, 2023. július 31-éig lezárják az önkormányzatokkal a helyiséghasználattal kapcsolatos tárgyalásokat. A védőnők munkavégzéséhez szükséges eszközöket a vármegyei irányító intézmények biztosítják. Köszönjük, hogy 4089 területi védőnő tovább segíti munkájával a magyar családokat! közölte az OKFŐ.

(forrás: RTL.hu, OKFŐ)
hirdetés

Könyveink