hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Temetésnyilvántartást és kórházi kegyeleti szobát kíván a KDNP

Minden kórházban legyen kegyeleti szoba, kezdeményezi a Kereszténydemokrata Néppárt -  adta hírül az MTI.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője pénteken, sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Magyarországon a szolgáltatások világa rendezetlen, és az emberek kiszolgáltatott helyzetével sokszor büntetlenül visszaélnek, amin változtatni kell.

Varga László országgyűlési képviselő úgy ítélte meg, sokszor megfizethetetlenek a kegyeleti szolgáltatások, és az emberi méltóság joga sem pontosan szabályozott. Azt javasolta, hogy utóbbi jelenjen meg a törvényi szabályozásban, és azt rögzítsék, hogy az illető eltemetéséig tart.

A képviselő csak folyóvízben engedné a hamvak szétszórását és lehetőség szerint kötelező jelleggel, de legalább ajánlás szintjén rendelkezne arról is, hogy minden kórházban legyen kegyeleti szoba, ahol a hozzátartozók el tudnak búcsúzni halottjuktól.

Varga László fontosnak tartotta, hogy ne csak a születési dátum legyen követhető az anyakönyvi dokumentumokban, hanem az is, hogyan, hol történt a temetés.

Lukács Tamás, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke a kegyeleti jogot alapvető emberi jogi kérdésnek nevezte és fontosnak tartotta, hogy a polgári törvénykönyvben szabályozzák, az örökséggel együtt kötelezettségek is járnak.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink