hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Takács Péter üzent a főigazgatóknak: Vége a körbefoglalkoztatásnak!

Egy november eleji kormányülésen dönthetnek a kórházi adósságok rendezéséről. Ezt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár jelentette be az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényén, írja a Népszava.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek adósságával együtt a szeptember végi lejárt tartozásállomány meghaladta a 108 milliárd forintot.

Takács Péter a fórumon azt mondta, jó ideje tárgyal a Pénzügyminisztériummal és nem csupán egy „egyszerű” adósságrendezésről beszélnek, hanem arról is: „Legalább a keletkező kiadások egy részét most el tudjuk ismertetni, hogy nem gazdálkodási hiányosságból fakadnak, hanem abból, hogy változnak a költségek.”

Most controlling elemzéssel próbálják „kitisztítani” a gazdálkodási adatokat – utalt arra az államtitkár, hogy minden eddiginél alaposabban elemezhetik ki a számokat. Hozzátette: – Természetesen mi sem vagyunk szentek és tiszták, vannak trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk. Az egyik ilyen például, hogy körbefoglalkoztatjuk az orvosainkat. Elmondása szerint a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata talált olyan gyógyítót, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában papíron ez a szakorvos. Havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek neki a munkájáért. Takács Péter, azt mondta: – Üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van.

A fórumon szó esett arról is, hogy az E-Alapból az intézmények működtetésére jövőre 31 milliárdot ad át a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a KEF-nek, és ezt az összeget a pénzügyminiszter további 60 milliárd forinttal egészítette ki, írja a lap.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink