2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Szigorú korlátozásokat jelentett be Orbán Viktor

Kijárási tilalom lép életbe szerda nulla órától, este nyolc és hajnali öt óra között nem lehet kilépni az utcára, néhány kivétellel ismét jön a digitális oktatás – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Bár a kórházakat felszereltük, van ágy, lélegezetetőgép és védőfelszerelés, az orvosok és ápolók száma véges. Ha továbbra is ilyen ütemben nő a megbetegedések száma, a kórházak és az ott dolgozók nem fogják bírni a terhelést – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videójában. Jelezte, Magyarországon 109 ezren, Európában pedig 8 millióan betegedtek meg, hazánkban mintegy kéthetes késéssel követi a járvány felfutása az Ausztriát, ezért az osztrák intézkedésekhez hasonlókat vezetnek be.

A maszkviselés már nem véd eléggé – jelentette ki a miniszterelnök, így amennyiben az Országgyűlés kedden megadja a rendkívüli felhatalmazást a kormánynak, szerdán nulla órától – az operatív törzs javaslata nyomán – az alábbi intézkedéseket vezetik be Magyarországon:

  • Este 8 és hajnali öt óra között kijárási tilalom lesz, csak munkába lehet járni.
  • Minden gyülekezés tilos
  • A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket, bölcsődei alkalmazottakat hetente, célzottan szűrni kell.
  • A felsőoktatás csak online működhet, a kollégiumok bezárnak. Nyolcadik osztály felett át kell térni a digitális oktatásra, a 14 éven aluliak viszont továbbra is intézményi keretek között tanulnak, nyitva maradnak az óvodák és bölcsődék is.
  • Az éttermek bezárnak.
  • Az üzletek, fodrászatok, egyéb szolgáltatók este 7-kor bezárnak.
  • A szállodák turistákat nem, csak üzleti céllal érkező vendégeket fogadhatnak.
  • A családi összejöveteleken, magánrendezvényeken maximum tíz fő vehet részt, az esküvőkön a szertartáson szükséges személyek mellett kizárólag a tanuk, a szülők és a testvérek lehetnek jelen, lakodalom nem tartható. Temetésen legfeljebb 50 fő vehet részt.
  • Sportmérkőzés kizárólag zárt körben tartható.
  • A szabadidős sporttevékenység nem tilos, de az amatőr csapatsport igen, és az állatkerteket, múzeumokat be kell zárni.

A fenti intézkedéseket 30 napra vezetik be, de szükség esetén meghosszabbítják – jelezte a miniszterelnök, felhívva a figyelmet arra, hogy bár a vakcina belátható távolságban van, de addig is vigyázni kell az idősekre és betegekre.

Fotó: Orbán Viktor Facebook
Fotó: Orbán Viktor Facebook

A MOK felhívása a lakossághoz a COVID-19 járvány terjedésének lassítása érdekében meghozott kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége fontosnak és több mint időszerűnek tartja a Kormány által a COVID-19 járvány terjedésének lassítása érdekében most meghozott érdemi korlátozó intézkedéseket. Kérjük a lakosságot, hogy saját és családja  érdekében a tavaszihoz hasonló példás fegyelemmel tartsa be a szabályokat.

(Forrás: mok.hu)

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés