hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Szerbiában orvosok szentesítik a lógást

Szerbiában a volt Jugoszlávia más országainak átlagánál 35 százalékkal magasabb az olyan betegszabadságok száma, amelyeket csalással kiállított orvosi igazolás alapján töltenek el.

A Vajdasági RTV által ismertetett felmérés, szerint az európai uniós átlaghoz képest pedig még ennél is többel, 59 százalékkal magasabb a szerbiai arány. Az orvosok által hamisított igazolások magas számát a szakemberek az egészségügyi rendszer korszerűtlenségével, a korrupció magas arányával és azzal magyarázzák, hogy a betegszabadságot jóváhagyó orvosokat senki nem ellenőrzi.

A munkavállalók ezekben az esetekben álmatlanságra, fogfájásra vagy emésztési gondokra panaszkodnak, és átlagosan három napig maradnak távol a munkahelyüktől - mutatott rá a felmérés. A vizsgálatot végzők azt is megállapították, hogy a leggyakrabban a nyári földmunkák idején "betegednek meg" az emberek, vagyis a bejelentett munkahelyről hiányoznak, hogy elvégezhessék a szükséges mezőgazdasági munkálatokat. A felmérést végző ügynökség szerint ilyenkor akár 15 százalékkal is megnőhet egy cégben a hiányzó dolgozók száma.
Csehország is hasonló problémával küzdött - emlékeztetett a Vajdasági RTV -, ám egy törvénymódosítás felére csökkentette az eseteket. Ott a munkaadók csak a harmadik naptól fizetnek táppénzt a beteg dolgozóknak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink