hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Szakmailag vállalhatatlan

30 milliárd forintot vonnak el a gyógyítás költségeitől az egészségügyi miniszter által bejelentett tervezett változtatások, ami a HealthCapital elemző és tanácsadó cég szerint szakmailag vállalhatatlan, a betegterhek növekedése pedig elérheti a 8-10 százalékot a prognosztizált 2-2,2 százalék helyett.

A HealthCapital szerint nem fogadható el, hogy a költségvetési hiánycsökkentést "újra és újra az egészségügy fedezze" úgy, hogy a többi nagy elosztó rendszerben nem történt változás. A tanácsadó cég felhívja a figyelmet, hogy a most bejelentett csomag szerint az összevont szakellátási előirányzat 524 milliárd forintjából 15 milliárdot veszítenek el a kórházak és a járóbeteg-szakrendelők, azaz a tavalyi évben ténylegesen kifizetetthez képest 18 milliárddal kevesebb jut erre a területre. A cég szerint hiába lépheti túl egy intézmény a meghatározott teljesítménykorlátot, a kvótán felüli ellátásokért nem fog a mainál több pénzhez jutni az átalakítások után, illetve a finanszírozási változások a kisebb kórházaknak hátrányos lehet, és külön probléma a pénzügyi átalakítások nem kompatibilisek a már működő várólista rendszerrel, ezért annak átalakítása szükséges.
A gyógyszertámogatás átrendezésével a HealthCapital szerint a 15 milliárdos megtakarítás 8-10 százalékkal emeli a betegek terheit az előrejelzett 2-2,2 százalék helyett, és felhívják a figyelmet arra is, hogy a gyógyszergyártók a 300 forint körüli euróárfolyam mellett további nagy arányú árengedményt nem tudnak tenni.
Székely Tamás egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a válság miatt 30 milliárdot vonnak ki az ellátásból.

medicalonline.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink