hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Szakértői javaslatcsomagot küldött Pintérnek a kamara

Az ágazat átszervezésének főbb irányairól, a járóbeteg-ellátás átalakításáról és a mesterséges intelligencia használatáról szólnak a javaslatok.

A Magyar Orvosi Kamara országos elnöksége Pintér Sándor miniszter kérésére összefoglalta, hogy az egészségügyi ellátórendszer fejlődése, de legalábbis zavartalan működése érdekében melyek a kiemelt fontosságú feladatok. A prioritási lista főbb pontjai:

  • Finanszírozás átalakítása, a források biztosítása, a forrásfelhasználás hatékonyságának javítása
  • A humánerőforrás helyzet stabilizálása
  • Az adaptivitás fokozása
  • Prevenció – szűrés – gondozás fejlesztése
  • A szakmai szabályok fejlesztése, ezek alkalmazásának napi gyakorlattá tétele
  • A közösségi és a magánegészségügy együttműködésének megoldása
  • Infokommunikációs technológiák (IKT), alkalmazások erőteljesebb penetrációja
  • A szervezés és tervezés egysége

Járóbeteg-szakellátás átszervezése

Összefoglalójában a kamara jelzi, hogy a közép- és hosszú távú alapelveket, tendenciákat, dilemmákat tudja leírni, és azt is, hogy az össszemosódó határok miatt általában a járóbetegellátásról is kell gondolkodni.

A járóbeteg-szakellátás – mint általában az egészségügyi rendszerek – átalakulóban van, a fő tendenciák:

  • a járóbetegellátás (nem csak szakellátás) megerősödése, a tevékenység tömegnek az aktív kórházi ellátásból a járóbetegellátás felé tolódása;
  • a hagyományos határok elmosódása az egyes szintek között;
  • az IKT eszközök, kiemelten a telemedicina kiterjedt alkalmazása, úgy az ellátók közötti kommunikációban, mint a beteg oldalról.

Megjegyezik, hogy a jelen helyzetből nem lehet egy lépésben átmenetet képezni, mert a korszerű és valós jövőkép egy sokkal árnyaltabb, többszektorú, a helyi igényekhez és lehetőségekhez jobban alkalmazkodó ellátórendszer, amelyben párhuzamos megoldások tudnak élni egymás mellett, közös szabályozás és felügyelet alatt.

Mesterséges intelligencia az egészségügyi ellátásban

A mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazási területeiről a MOK elnöksége a Semmelweis Egyetem Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet docense, valamint a Magyar Radiológusok Társaságának elnöke által összefogott általános és szakmai javaslatokat fogalmazott meg.

Az anyagban a többi közt arról írnak, hogy nemcsak a jogi / felelősségi viszonyok, hanem az ellátás hatékonyságának, minőségének javítása miatt is fontos lenne, hogy az EESZT dokumentumait a mesterséges intelligencia segítségével explorálják, és a rendszer automatikus kiemelést, indexálást, tartalomelemzést végezzen a fontos információkról, illetve kulcsszavas keresést tegyen lehetővé a régi pdf dokumentumokban is. Ez érdemben megkönnyítené és hatékonyabbá tenné az EESZT dokumentumainak alkalmazását az ellátók számára.

 

hirdetés

Könyveink