hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Sok ápoló csalódott a reméltnél kisebb béremelés miatt (Bővítve: Takács Péter...)

Nem javított az ápolók általános hangulatán a márciustól életbe lépő béremelés. Nagyon sokan csalódottak, miután megkapták az új besorolásukat: a kormányzati kommunikációban elhangzott 20 százalékos többletet ugyanis nem mindenki kapta meg, közli a Népszava.

A Facebook szakmai csoportjaiban elkeseredett bejegyzésekben próbálják értelmezni, hogy jött ki az elmúlt napokban a híradásokban közölt szám, miszerint a teljes munkaidőben foglalkoztatott egészségügyi szakdolgozók átlagos havi keresete a márciusi béremelést követően meghaladhatja a bruttó 800 ezer forintot. Ennyi pénzt csak az idősebb szakdolgozók és ők is csak túlmunkával tudnak megkeresni. Volt aki közzétette a munkáltatójától kapott levelet, amelyben arról értesíti: „A kommunikációban közölt átlagos 20 % mértékű emeléshez szükséges fedezetet nem kaptuk meg. A rendelkezésre álló maximális keretösszeg differenciált módon felosztásra került.”

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, pontos összesítésük még nincs, de tagjaik között nagyon gyakori, hogy a beígért 20 százalék helyett, mindössze 13-14 százalékos többletet kapnak. Ami nagyon elmarad a kormányzat által hirdetett 20 százaléktól. Az is borzolja a kedélyeket a szakszervezeti vezető szerint, hogy az egyes intézményekben teljesen eltérő a munkáltatók gyakorlata. Hivatalosan néhány napja kapták csak meg a munkáltatók a kormányzat béremelésre vonatkozó útmutatóját, miközben már ezerszámra kellett aláírni a béremelési papírokat. Volt ahol az abban leírtakat nem tudták figyelembe venni, mert már régen túl voltak a szerződések módosításán. Volt ahol egységesen adtak 20 százalékot, és volt olyan, hogy csak a pótlékokat adták oda keresetnövelő elemként.

Arra a kérdésre, hogy mekkora összeget jelent az átlagos 20 százalékos alapbértöbblet, Soós Adrianna azt mondta: az ágazatban – minden ellenkező kormányzati állítás ellenére – most az átlagbér bruttó 460 ezer forint, ennek a húsz százaléka 92 ezer forint. Ehelyett azonban sokaknak 50-60-70 ezerrel nő a bére, csak nagyon kevesek kapták meg az említett 92 ezret.

A teljes információ

Bővítés:

Takács Péter szerint a dolgozók "duplán jól járnak"

Közel 94 ezer egészségügyi dolgozót érint az átlagosan húszszázalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés, mondta el a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Takács Péter az MTI szerint közölte, hogy a béremelés vonatkozik arra a mintegy 84 ezer egészségügyi szakdolgozóra, aki a szakrendelőkben, kórházakban dolgozik, valamint arra a mintegy tízezer emberre, aki a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi alapellátásban dolgozik. Az államtitkár kifejtette, hogy a korábbi, gyakran áttekinthetetlen bérrendszert egyszerűsítették úgy, hogy az alapfizetéseken átlagosan 20 százalékos emelést hajtottak végre, majd ebbe építették be a különböző pótlékokat.

Nem igaz a baloldali képviselők azon állítása, hogy a kormány csak a pótlékokat adta hozzá az alapbérhez, hangsúlyozta az államtitkár. Úgy fogalmazott, hogy a bérrendszer átalakításával a dolgozók "duplán jól járnak", mert a megemelt alapfizetés alapján számítják ki az úgynevezett mozgóbért, tehát az ügyeleti díjak, a műszakpótlékok is arányosan emelkednek.

Takács Péter elmondta, hogy egyszerűsödött a bértábla is. Öt fizetési fokozatot vezettek be, amelyen belül létrehoztak alap és kiemelt kategóriát. Ezeket a szakdolgozói kamarával és a szakszervezetekkel közösen úgy határozták meg, hogy az extrém terhelést jelentő ápolási szakmák kerüljenek a kiemelt kategóriába. Példaként említette, hogy az egyik legmegterhelőbb terület a krónikus belgyógyászat.

(forrás: Népszava, MTI)
hirdetés

Könyveink