hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Selmeczi: Tudni kell, történt-e simlizés a pénztári vagyonnal

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság levelet küld a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, amelyben részletesen és közérthetően magyarázatot ad a legfontosabb kérdésekre - mondta a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja az InfoRádió Aréna című műsorában.

Selmeczi Gabriella szerint meg lehet teremteni a nyugdíjalap költségvetésének egyensúlyát, ehhez be kell indítani a gazdaság motorját. Hozzátette: a kormány meg kívánja valósítani, hogy a nyugdíjkassza csak nyugdíjakat fizessen ki, a szociális elemek külön alapba kerüljenek.

Nem kell tennie semmit annak a magán-nyugdíjpénztári tagnak, aki vissza akar kerülni az állami rendszerbe, ez január 31-én automatikusan megtörténik - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella hozzátette: aki viszont a magánnyugdíjpénztárban kíván maradni, annak erről nyilatkoznia kell.

A rövid határidőt azzal indokolta a politikus, hogy szerinte 45 nap alatt lehet dönteni a visszalépés kérdésében, emellett a politikai viták kezdtek forrósodni, míg a magánnyugdíjpénztárak mögötti érdekcsoportok agresszív támadásba lendültek, és reklámokra kezdték költeni a befizetéseket.

Várhatóan decemberben 13-án szavaz a parlament a nyugdíjtörvényről, ezt követően a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság levelet küld a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, amelyben részletesen, szakmai szempontok szerint, de közérthetően megmagyarázza a legfontosabb kérdéseket - fejtette ki Selmeczi Gabriella.

A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja beszélt arról is, hogy a magán-nyugdíjpénztárbeli megtakarítások öröklésére kizárólag a házastárs vagy a bejegyzett élettárs jogosult. Ha valaki 2013 után hal meg, akkor házastársa vagy élettársa járadákszolgáltatásra jogosult, vagyis nem egy összegben, hanem az özvegyi nyugdíjhoz hasonlóan havi bontásban jut hozzá a pénzhez - tette hozzá.

A teljes cikket az InfoRádió oldalán olvashatja.

A rádióban, Selmeczi Gabriellával elhangzott beszélgetés első részét itt, a második részét pedig itt hallgathatja meg

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink