hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Rusvai Miklós: Megkésett a mostani oltási kampány

Rusvai Miklós az ATV Híradónak azt mondta, nem számít arra, hogy az új hullám miatt tömegesen kellene Covid osztályokat nyitni a kórházakban.

Felszálló ágba került a koronavírus járvány – áll a Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján. A néhány nappal ezelőtti hírek szerint a járvány miatt a kormány 800.000 Moderna vakcinát rendelt, most viszont a Telex a közbeszerzési eljárás alapján kiderítette, hogy körülbelül csak 100 ezer darabot kötött le a kabinet.

A háziorvosok végre tájékoztatást kaptak az NNGYK-tól, de abban a Modernáról nem esik szó.

A Pfizer, illetve a Janssen oltások elérhetőek jelenleg, és ezeket tudják a háziorvosi rendelőkbe is kiszállítani.

„Az egész ágazatot dilettánsok vezetik” – ezt már a DK szakpolitikusa, Komáromi Zoltán mondja, aki járványügyi intézkedéseket hiányol. Az orvos szerint hetente kétszáznál is több beteg kerül kórházba, tizenöt százalékuk ráadásul az intenzívre.

Komáromi szerint az új Pfizer oltást kellett volna megrendelni, mert a régi nem elég jó az új Covid-törzsek ellen. Rusvai Miklós virológus szerint megkésett a mostani oltási kampány.

„A bevásárlási láz illetve később a családi találkozások a szilveszteri baráti összejövetelek miatt fokozódni fog a járvány, tehát erre a felkészülést adott esetben a vakcinázási kampány beindítását nagyjából szeptember októberben kellett volna elindítani”.

Rusvai Miklós a cukorbetegek, a hetven év felettiek, valamint a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők részére azt javasolja, feltétlenül vegyék fel az oltást.

A Híradó megkereste az NNGYK-t, arra voltak kíváncsiak, hogy mikortól elérhetőek az újonnan rendelt Moderna vakcinák. Szintén megkeresték az országos tisztifőorvost, akitől azt szerették volna megtudni, hogy miért nem indult oltási kampány az ősszel. Választ egyik helyről sem kaptak.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink