hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Rosszul jártak a független szakrendelők

A Csongrád megyében működő négy kórházfüggetlen szakrendelő üzemeltetői is sérelmezik, hogy nem kaptak az év végén kiosztott költségvetési maradványból.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetsége már korábban is szóvátette, hogy idén kimaradtak a kórházaktól függetlenül, jellemzően önkormányzati támogatással működő járóbeteg-szakellátó intézmények az év végi maradványpénzek elosztásából.

Csongrád megyében négy kórházfüggetlen szakrendelő működik – jellemzően a kórházaktól távoli, jelentős külterületi lakossággal rendelkező vidékeken – Ruzsán, Mórahalmon, Kisteleken és Csongrádon.

A 2400 lelkes Ruzsán nincs is igazi járóbeteg-szakrendelő. Az önkormányzatnak hét szakmában vállalkozó szakorvosokkal van szerződése, akik három település – Ruzsán kívül Öttömös és Pusztamérges – betegeit látják el. Náluk a szerződés szerint a doktorok viselik annak kockázatát, ha túllépik a teljesítményvolumen-korlátot, és az OEP csökkentett összeggel vagy egyáltalán nem fizeti ki a teljesítményüket. Az önkormányzat egyedül a labor üzemeltetésére fordít jelentősebb összeget.

A mórahalmi önkormányzat évi 40 millió forintot költ a nonprofit kft. formában működő szakrendelőjére. További tízmillió forint szokott lenni a maradványösszeg – most azt is a kisvárosnak kell kifizetnie. Nógrádi Zoltán fideszes polgármester a Népszabadság kérdésére megdöbbentőnek nevezte, hogy elvonták tőlük a maradványpénzt. Eddig egyetlen egészségügyi kormányzat sem tett különbséget a finanszírozásban aszerint, hogy ki működteti az ellátást. Szerinte ezzel leértékelik az önkormányzati szakrendelők betegeit és orvosait – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: Népszabadság)

Könyveink