hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Rengeteg állás betöltetlen a kórházakban

Egyre kezelhetetlenebb szituációkat szül az egészségügyi intézmények szakemberhiánya, írja az mfor.hu.

Magyarországon Budapesten jut a legkevesebb egészségügyi szakdolgozó tízezer lakosra, jelenleg 6264 fő dolgozik, de 8582-re lenne szükség, vagyis a szakdolgozói helyek 73 százaléka van csak betöltve. Leginkább ápolókra, szülésznőkre és mentőtisztekre lenne szükség. A KSH 2018-as adatai szerint hazánkban a 41,3 ezer betöltött orvosi állás mellett 1,7 ezer üresen áll, míg az egészségügyi szakdolgozók 3,7 ezerrel maradnak el az egészségügyi intézmények optimális létszámától.

A kórházfenntartó ÁEEK jelen pillanatban 310 hiányzó kórházi pozíciót tüntet fel, de természetesen szinte minden intézmény a saját honlapján is hirdet, sőt, sok helyen külön „fülön” találhatók már a nyitott állások. A budapesti Szent Imre Kórházban például orvosi területen 7 szakorvosi állásra keresnek embert, ápolási területen 14 pozíció üres (például izotóp asszisztens, műtéti szakasszisztens, beteg előjegyző, szülészeti és nőgyógyászati orvosírnok, logopédus, stb.), műszaki területen 8 státusz keresi gazdáját.

A Békés Megyei Központi Kórházban, az ország negyedik legnagyobb egészségügyi intézményeként 3000 munkatárs biztosítja a működést, de még így is 23 szakorvost keresnek tagkórházaikba, többek között bel- és bőrgyógyászt, endokrinológust és kardiológust. A Zala Megyei Kórházban 31 pozícióba várnak munkatársakat, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórházba 12 területen várnak szakorvost, rezidenst pedig 18 területre.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, ahhoz, hogy a szakápolók a rendszerben maradjanak, 50 százalékos azonnali béremelésre van szükség, és fokozatosan lehet eljutni a 100 százalékig. Az orvosoknál továbbra is a 300, 500 és 700 ezer forintos lépcsőnkénti emelést preferálják, írja a lap.

(forrás: Menedzsment Fórum)
hirdetés

Könyveink