2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Rekord összeget fizettek be a magyarok az egészségpénztárakba

Tízből négy forintot a patikákban költenek el az egészségkártyákról, az egyenleg harmada a magánrendeléseken fogy el, írja a 24.hu.

A válságos évben is jól teljesítettek a hazai egészség- és önsegélyező pénztárak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint szépen gyarapodott a taglétszámuk, az év végén már elérte az 1,0685 millió főt, ez 13,5 ezerrel több, mint 2021 végén volt. Voltak persze kilépések és egyéb okból megszüntetett számlák, hiszen a tartósan nem fizető, nullás egyenlegű tagokat a pénztárak kiléptethetik, de az újonnan belépők többen voltak.

A tagdíjfizetés is fellendült, meghaladta az 59 milliárd forintot tavaly, ami 20 százalékos növekedés 2021-hez képest és történelmi csúcsnak számít. Az egészségpénztárak indulásakor még a munkáltatói befizetések voltak a meghatározóak, azóta fordult a kocka, 2022-ben már a tagok fizették be a díjak több mint 86 százalékát, csaknem 51 milliárd forintot. A tagok befizetése kiugró mértékben, csaknem 24 százalékkal nőtt egy év alatt, de a munkáltatók is hozzájárultak 8,1 milliárd forinttal az egyenlegekhez. Ez hasonló mértékű befizetés, mint 2021-ben – írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)