hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Praxistámogatás: akár hóközi utalással is megérkezhet a bérfedezet

Praxistámogatásként juttatja el a kormányzat az alapellátó háziorvosokhoz, házi gyermekorvosokhoz valamint a fogorvosokhoz a szakdolgozók júliusi 18 százalékos béremelési támogatását – derült ki Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak a Népszava kérdéseire küldött válaszaiból.

Mint azt az államtitkár írta: az erről szóló jogszabály kormányzati egyeztetése még nem zárult le, amint ez megtörténik és a rendeletet kihirdetik a Magyar Közlönyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) haladéktalanul utalványozza a júliusi, augusztusi bértámogatás összegét az érintett praxisoknak.

Azaz, elvben akár hóközi utalással is megérkezhet az összeg, írja a lap.

Arra a kérdésre, hogy ez egyben azt is jelenti, hogy figyelmen kívül hagyják a több mint kétezer aláíró orvos kérését, miszerint ne praxis-, hanem bértámogatásként kapják meg az összeget, Takács Péter azt válaszolta: „a jogszabály módosítás előkészítésekor a háziorvosok javaslatait tekintettük irányadónak. Korábban, még az aláírásgyűjtés előtt, több szakmai szervezet és háziorvos is jelezte, hogy a bértámogatási forma nagyobb adminisztrációs terhet jelent és az elszámolás is rugalmatlan. Különösen azokat hozta hátrányos helyzetbe, akik saját bevételből már korábban kigazdálkodták a dolgozóik számára a béremelés fedezetét. Az új finanszírozási forma kevesebb adminisztrációs terhet és nagyobb rugalmasságot biztosít. A jogszabályi keretek garanciát jelentenek arra, hogy a megemelt praxisfinanszírozás valóban a szakdolgozók bérének emelését szolgálja.”

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink