hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Pintér Sándor ma levelet kap

Szerdai postájával számíthat a belügyminiszter a háziorvosok levelére, amelyben azt kérik, hogy a mellettük dolgozó ápolók, körzeti nővérek béremelésére szolgáló kormányzati támogatást címkézve, kizárólag bérre költhető összegként juttassák el a praxisoknak, írja a Népszava.

Az erről megjelent jogszabályrendelet ugyanis praxistámogatásként utalná ezt a pénzt az orvosi vállalkozásoknak. Az utóbbival az a legnagyobb probléma, hogy ebben a formában részben nem kötelező béremelésre fordítani az összeget. Másrészt a praxisok bevétele ezzel a plusz összeggel akkorára nőhet, amellyel már bekerülhetnek a helyi önkormányzati adó fizetési kötelezettség alá.

Az aláírásgyűjtési akciót Keczéry Attila zuglói háziorvos indította el és a praxistulajdonos orvosok több mint harmada (2067), és 620 asszisztens, illetve körzeti ápoló támogatását szerezte meg. Az orvos a lapnak elmondta: azt szeretnék elérni, hogy az alapellátókat a kormányzattal történő egyeztetéseken képviselő kollegiális vezetők az aláírók véleményét tolmácsolják.

Azt, hogy ki mennyi bért kap, ha asszisztensként vagy körzeti ápolóként fogorvos, vagy háziorvos mellett vállal munkát, egyéni alkuban dől el. Van, aki papíron csak minimálbért kap, mások megkapják az állami bértábla szerinti illetményüket, és vannak olyanok is, akiknek az orvos piaci bért biztosít. A kormányzat most úgy döntött:

a vállalkozási formában közellátást nyújtó háziorvosok, házi gyermekorvosok és alapellátó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki júliustól járó, 18 százalékos béremelésből. A mintegy 7-8 ezer szakdolgozót érintő emelés fedezetét azonban még nem utalta át.

Az összeget várhatóan a szeptemberi praxisfinanszírozással küldi júliusig visszamenőleg az egészségbiztosító. A Belügyminisztérium honlapján közzétett jogszabálytervezet nem garantálja, hogy a célra szánt forrás valóban a szakdolgozói béremelést szolgálja.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink