hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Varga István elnézést kért

Parlament elé kerül a családon belüli erőszak ügye

Elfogadta a parlament hétfőn azt a népi kezdeményezést, amely arra irányult, hogy legyen önálló bűncselekmény a családon belüli erőszak.

A 366 igen szavazattal, tíz KDNP-s politikus tartózkodása mellett meghozott döntés arra kötelezi az Országgyűlést, tűzze napirendjére, hogy önálló bűntetőjogi tényállásnak minősüljön a családon belüli erőszak, vagyis az legyen a büntető törvénykönyv (Btk.) része.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciója nem tud azzal a megfogalmazással azonosulni, amelyik a megromlott párkapcsolatokban jelenlévő erőszakot "családon belüli" elnevezéssel használja, de amint a család helyett más kifejezés lép be, akkor a frakció egyöntetűen támogatni fogja a téma napirendre tűzését, közölte Harrach Péter frakcióvezető a hétfői országgyűlési szavazás után.

Az Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze népi kezdeményezéséhez, amelyet a Fidesz végül korábbi álláspontját megváltoztatva támogatott a parlamentben, és igennel szavaztak rá az ellenzéki frakciók is.

Ezt megelőzően, vasárnap demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira civil szervezetek Budapesten, a Kossuth téren. A Nők lázadása címmel meghirdetett rendezvényen több felszólaló fejezte ki felháborodását Varga István fideszes országgyűlési képviselőnek a családon belüli erőszakkal foglalkozó napirendi pont parlamenti vitájában tett kijelentése miatt.
Hangoztatták továbbá, hogy a parlamenti képviselők nem tesznek eleget a nők védelméért, illetve a nők egyenjogúságáért. A civil szervezetek szerint ennek az az oka, hogy a nőket érintő kérdésekben is férfiak döntenek, ezért azt szeretnék, ha a döntéshozásban és a parlamentben is több nő kapna szerepet.

A demonstráción többen felszólaltak a jogerősen fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében, és kérték hogy Áder János köztársasági elnök, miután a héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet, adjon kegyelmet neki.

A demonstrációt másokkal közösen Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért párt elnöke szervezte. A tüntetéshez a számos civil szervezet között csatlakozott az Amnesty International Magyarország, a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Magyar Nők Szövetsége, a Nane, az Egymillióan a demokráciáért és a Napvilág Születésház.

A parlamenti vitában korábban Varga István egyebek között azt mondta: "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". A Fidesz elhatárolódott Varga István kijelentésétől, ellenzéki pártok a képviselő lemondásáért emeltek szót. Pénteken Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel. Rogán Antal ezt követően sajtótájékoztatóján azt mondta: korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállássá nyilvánítását szorgalmazó országos népi kezdeményezést.

Balog Zoltán miniszter bejelentette: a kormány tervei szerint még az idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a kapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a Büntető Törvénykönyvben.

Hétfői napirend utáni felszólalásában a fideszes Varga István kért elnézést a nőktől előző héten a parlamentben tett kijelentései miatt. "Az Országgyűlés minden nő tagjától elnézést kérek és természetesen minden hölgyet, aki hallotta vagy olvasta ezt a szerencsétlen mondatot megkövetek", fogalmazott Varga, aki ezt követően Márai Sándort idézve fejezte ki nők iránt érzett nagyrabecsülését.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink