hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ősztől közvetlenül értékelhető az egészségügyi ellátás

Betegelégedettséget mérő portált tesztel nyolc szakrendelőben a Jobbulást! Alapítvány, a próbaüzem után bővül a rendszer.

Ősszel már az ország bármely közfinanszírozott kórházában vagy szakrendelőjében kapott ellátást értékelhetik a páciensek. A Jobbulást! Alapítvány próbaüzemben működtetett rendszere nyilvánosan, strukturált keretek között ad teret a visszajelzéseknek, amelynek nyomán mérhető és összehasonlítható adatok állnak majd az intézmények és a döntéshozók rendelkezésére.

Alulról jövő kezdeményezésekkel is lehet változásokat elérni és fejleszteni az egészségügyi ellátást – vallja az alapítvány. A páciensek nyilvános visszajelzéseinek számos pozitív hozadéka lehet. Az ellátottaktól érkező reakciók egyrészt rávilágíthatnak az intézményi szinten megoldható, de mindeddig rejtve maradó problémákra, a nagyobb léptékű kérdésekre pedig adatokkal alátámasztva hívhatják fel a döntéshozók figyelmét.

A tesztelés július 20-án indult, az eddig eltelt időszak alatt közel 200, döntő többségében pozitív visszajelzést adtak a páciensek. A pilot időszakra önként jelentkezhettek az egészségügyi intézmények. Az eredmények és tapasztalatok összegzését követően idén ősszel lesz minden kórház és szakrendelő számára elérhető a szolgáltatás.

“Szeretnénk hangot adni a pácienseknek, és ezáltal szemléletváltozást elérni az egészségügyben. Ma már mindennapos, hogy szállásfoglalás, vagy bármilyen vásárlás előtt az értékelések alapján tájékozódunk. Tudjuk, hogy a szolgáltatók számára fontosak a visszajelzések, és ezek mentén tervezik fejlesztéseiket. Ezt a szemléletet szeretnénk meghonosítani az egészségügyben is – foglalta össze hosszútávú elképzeléseiket dr. Pákó Judit, az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

“Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a pozitív értékelések is megjelenjenek, hiszen legtöbbször a negatív tapasztalatokból lesz hír. A partneri kommunikáció és a pozitív visszacsatolás viszont óriási motivációt jelent a gyakran kiégéssel küzdő dolgozóknak” – tette hozzá a szervezet vezetője.

A kezdeményezés nem áll meg a jó gyakorlatok és a problémák feltárásánál. A visszajelzések alapján szükségesnek tartott beavatkozásokhoz is támogatást nyújt majd a programban részt vevő kórházaknak és szakrendelőknek a Jobbulást! Alapítvány. Ennek részleteiről ősszel adnak majd bővebb tájékoztatást.

hirdetés

Könyveink