hirdetés
2024. szeptember. 13., péntek - Kornél.

Őszi salátában érkeznek az új háziorvosi kompetenciák

Jó esély van arra, hogy legkésőbb a jövő év elején megnyílnak az RRF-források az egészségügy számára, mondta Takács Péter az InfoRádióban.

A praxisközösségek fejlesztéséről, a háziorvosok és a szakdolgozók kompetenciáinak bővítéséről beszélt az InfoRádióban Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

"A nagy népbetegségek tekintetében az lenne az optimális, ha az önkormányzatok is ellátásszervezési szemlélettel állnának hozzá. Nem feltétlenül presztízs jellegű szakmákat kell a lakóhely közelébe vinni, hanem olyanokat, amelyek nagy betegforgalmat generálnak. Ebben egyébként egy kis módszertani iránymutatást fogunk adni az önkormányzatoknak, hogy mi az, amit lakóhely közelében illik fenntartani.

Volt kormányzati terv arra, hogy az alapellátást megerősítik, a praxisközösségek eszközöket, műszereket kapnak, és ott akár szakrendelői feladatokat is ellátnak, nem kellene egy vidéki kisrendelőből beutazni a városba. Takács Péter felidézte: 25 milliárd forintért helyeztek ki eszközöket a központi régión kívüli területekre.

"Amivel csúszásban vagyunk, az pont a szaktartalommal való megtöltés, ugyanis ezt az RRF nevű uniós fejlesztési modulba tervezte be a kormány – ez az az ellenállóképesség helyreállításával kapcsolatos európai uniós alap, amit eddig még nem nyitottak meg Magyarország számára, és ebben van az egészségügyi fejlesztéseik többsége. Ettől függetlenül az előkészületeket megtettük, és most egy kicsit lassabban haladtunk vele, mint ha az erre rendelkezésre álló mintegy 102 milliárd forint itt lenne már Magyarországon. Jó hír, hogy a gazdasági kabinet döntése szerint az előkészítő pályázati felhívást kiadhatjuk.

Úgy állnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal, hogy jó esély van arra, hogy az év második felében, vagy legkésőbb a jövő év elején ezek a források az egészségügy tekintetében megnyíljanak.

Mi arra készülünk föl, hogy ha az európai uniós forrás megnyílik, akkor azt jól, a magyar emberek érdekében használjuk föl, minél hatékonyabban. Ebben számítunk a háziorvos kollégákra is, akik már most is csinálnak például prevenciós rendeléseket, megelőző jellegű ismeretterjesztést, és gondozzák a krónikus betegeket, de e mögé most új informatika lesz, új adatgyűjtés lesz, és a terveink szerint új finanszírozás lesz az alapellátásban. Ezen dolgozunk közösen a szakmai szervezetekkel és a háttérintézményekkel" – sorolta.

Takács Péter megemlítette még, hogy ősszel készített elő egy jogszabálycsomagot, amellyel számos kompetenciát vagy visszaadnak, vagy odaadnak a háziorvosoknak. Példaként bizonyos receptfelírási jogosultságokat említett, illetve egyes diagnosztikai terápiákat, amelyeket most a háziorvos nem írhat föl, csak szakorvos. Ezeket most visszaadják, és a lehetőségek körét még bővítik is, folyamatosan konzultálva elsősorban a kollegiális vezető háziorvosokkal, illetve az orvosi kamara alapellátási munkacsoportjával.

"Őszre számtalan gyógyszer és gyógyászati segédeszköz, valamint diagnosztikai lehetőség a háziorvos kompetenciájába kerül. Ezzel is tehermentesíteni fogjuk a szakellátást, és segítjük a családokat is azzal, hogy majd nem kell bemenni a járásközpontban lévő szakrendelőbe, hanem ezeket a gyógyszereket a háziorvos is felírhatja" – erősítette meg.

Azt a problémát, hogy kevés a dolgozó az egészségügyben, Takács Péter szerint kettős módon közelítik meg. Egyrészt meg kell vizsgálni a fenntartó felelősségét, hogy olyan kapacitást tart-e fenn az adott területen, és akkora mennyiségben, mint amire szükség van. Másrészt jelentős béremelési program zajlik, ami érinti mind az orvosokat, mind a szakdolgozókat.

(forrás: InfoRádió)

Könyveink