hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Összeakaszkodott a kormány az orvosokkal

A Telex összefoglaló írást közöl az új ügyeleti rendszer körül eddig történtekről, a problémákat és véleményeket is csokorba gyűjtve.

„Két hét van az új rendszer indulásáig és egyelőre nincsen semmi” – mondta a Telexnek egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvos. „Én eddig az önkormányzat megbízásából vállaltam a háziorvosi ügyeletet óránként bruttó háromezervalahány forintért, most az új rendszerben óránként 9-11 ezer forintot is fizetnének, de egyelőre én sem írtam alá a szerződést, és egyetlen kollégáról sem tudok, aki ezt tette volna. Mi tartjuk magunkat az orvosi kamara döntéséhez” – mondta az orvos. Egy másik szakember ugyanerre utalva azt érzékeltette a Telexnek, hogy jelenleg tényleg nem önös érdekekért megy a harc. „Ezt épp az mutatja, hogy bár az eddigi óradíjak többszörösét is megkaphatnánk, itt azonban nem erről, hanem magasabb szempontokról van szó.”

(...)

Az egyelőre kiszámíthatatlan, hányan írják alá a szerződést a márciusi kezdésre. A Magyar Orvosi Kamara több jelzést is kapott arról, hogy a háziorvosok szakmai irányítását ellátó egyes kollegiális vezetők megpróbálták megfélemlíteni az orvosokat és így próbálták meg rábírni őket az új ügyeleti szerződés aláírására. A tájékoztatókon pénzelvonás és praxisvesztés lebegtetésével presszionálják a háziorvosokat az új ügyeleti szerződések aláírására – mondta a Szabad Európának Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke. Az egyik vármegyei főispán nevében például a helyi tiszti főorvos a háziorvosoknak tévesen azt állította: az új ügyeleti szerződés aláírása nélkül is fennáll ügyeleti ellátási kötelezettségük.

Egy orvos a Telexnek azt mondta: egyelőre nem tudja megsaccolni, hogy hogyan fognak dönteni a kollégái a két megyében. „Akárhogy is nézzük, a most kínált ügyeleti óradíj igencsak vonzó, például az olyan idősebb háziorvosoknak, akik saját praxisukat már helyettessel látják el. Ők jobban ráérnek, és egy hónapban szívesen vállalnak 2-3 ilyen ügyeletet alkalmanként 50-70 ezer forintért”.

Elsőre nem volt érthető, miért kezdett tiltakozásba az orvosi kamara, hiszen tavaly folyamatosan tárgyaltak a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkárával, Takács Péterrel az átalakításokról. Mostanra világossá vált: az orvosoknak és a kamarának nem konkrétan az új háziorvosi rendszerrel vagy éppen a kórházak átalakításával van baja, bár ott is van számos rendezendő kérdés.

Az orvosok erejüket, nélkülözhetetlen szakmai pozíciójukat most arra akarják használni, hogy a kormányt párbeszédre kényszerítsék, és az orvosok, illetve a szakma bevonásával közösen dolgozzanak ki egy működőképes és minőségi egészségügyi rendszert.

(...)

A lap orvos forrása ugyanakkor rávilágított arra, hogy a mostani feszültségben a különböző orvosi szakmák és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) alapvetően eltérő munkakultúrája is szerepet játszik. Sok háziorvos eleve azért választja az alapellátást, mert szeret önállóan dolgozni, maga beosztani az idejét, és nehezen fogadja el, ha felülről diktálnak neki. Egészen más „kasztot” képviselnek a kórházi, műtéti szakmákban dolgozó orvosok, náluk egyfajta elitizmus is tapasztalható, amely miatt szintén nehezen fogadják el például a mentőszolgálat külső irányítását. Érdekes módon azoknak az orvosoknak, akik pályájuk valamelyik szakaszában mentőztek, nem nagyon van kifogásuk az OMSZ „félkatonai szervezete” ellen. Ezek az orvosok nem a hierarchiát látják a rendszerben, megszokták, hogy maguk cipelik a nehéz orvosi táskát, és bajtársként tekintenek a velük együtt dolgozó, képzett mentőtisztekre, gépkocsivezetőkre is, mondta forrásunk.

A mentőknél más orvosi szakmákhoz képest még szigorúbbak a szabályok, amelyeket a most az OMSZ által irányított ügyeletekbe betagozódó háziorvosok elé letett szerződésekben is érvényesíteni próbálnak. Az orvosok egy része például felháborodott azon, hogy szigorú titoktartási klauzula van a szerződésekben, azaz az orvos lényegében semmiről nem beszélhet, nem nyilatkozhat, ami ügyeleti munkája során tudomására jutott. Forrásunk szerint a mentőknél azonban kézenfekvőek ezek a szigorú szabályok. Míg ebben sokan politikai szájzárat látnak, ezek a szabályok főként azon alapulnak, hogy el akarják kerülni egy-egy ismert ember, celeb betegségének, balesetének nyilvánosságra kerülését, ez ugyanis nem tesz jót az OMSZ megítélésének.

Vitát váltott ki az is, hogyan oldható meg az új rendszerben, hogy egyes ügyeleti pontokon nem lesz orvos, csak mentőtiszt, miközben ő viszont nem írhat fel receptet. Az új szabályok szerint ilyenkor a mentőtiszt telefonon megkérhet egy másik helyen ügyelő orvost, hogy írja fel a kért gyógyszert. Az orvosok azonban ebbe nehezen mennek bele. „Soha nem írnék föl olyan gyógyszert, amit más javasol olyan betegnek, akit én nem láttam” – mondta egy orvos a Telexnek. Itt nem az orvoskolléga iránti bizalmatlanságról vagy a mentőtisztek lenézéséről van szó, hanem szimplán a felelősségről: „azon a vényen az én nevem fog szerepelni és ha bármi baj történik, nekem kell felelnem érte”.

A teljes összefoglaló a Telexen.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink