hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségpolitika

Őssejtügy: a főváros szakbizottsága kivár

Tudomásul vette a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága kedd délutáni rendkívüli ülésén a Nyírő Gyula Kórház megbízott főigazgatójának tájékoztatóját azon intézkedésekről, amelyeket az úgynevezett „őssejtügy” kapcsán hozott.

Vadnai Mária megbízott főigazgató szerint ez az ügy nem a kórház és nem is az intézmény területén működő magánklinika ügye, hanem rendőrségi kérdés. Leszögezte, hogy ő az érintett kórházi orvosigazgatót hatáskörtúllépés és szakmai szabálytalanságok miatt felfüggesztette állásából, s fegyelmi vizsgálatot indított ellene.

A bizottság minden más határozati javaslatot elutasított. Így azt is, hogy a főpolgármester rendeljen el revizori-szabályossági vizsgálatot, illetve fegyelmi vizsgálatot indítsanak a megbízott főigazgató ellen, továbbá tájékoztatást kérjenek a rendőrségi eljárásról.

Pesti Imre (Fidesz) alelnök nehezményezte: a többség ismét leszavazta azt a tavaly már elutasított javaslatukat, hogy a bizottság előzetesen véleményezze a kórházigazgatók által egy évnél rövidebb időtartamra kötött szerződéseket. Ilyen jellegű megállapodás alapján bérli egy magánklinika a Nyírő Gyula Kórház egyik épületét.

Vadnai Mária arra a kérdésre, hogy a bizottság előtt évek óta ismert a klinikával kötött szerződésük, leszögezte, hogy a kórház számára létfontosságúak az ilyen megállapodások. Működésüket ugyanis részben ezekből a bevételekből finanszírozzák. A szerződések lehetővé tették, hogy a 2007-es kórházbezárások során elbocsátott 100 dolgozójuk munkát kapjon a klinikán, amely biztosította, hogy e munkatársaik kisegítsék a kórházat a hiányszakmákban.

Tüttő Kata (MSZP) a kórházi felügyelőtanács elnöke hangsúlyozta, hogy megállapításuk szerint sem a kórház, sem a magánklinika nem érintett a sajtóban megjelentő „őssejtügyben”, egyik intézményben sem zajlott ilyen kezelés. Azt is megállapították, hogy a magánklinika a bérleményének egy részét továbbadta másoknak. Megjegyezte, hogy a felügyelő tanácson keresztül a bizottság is megismerheti a helyi szerződéseket.

Szolnoki Andrea (SZDSZ) bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra: a rendkívüli ülést azért kezdeményezte, hogy megállapítsák, terheli-e valamilyen felelősség ez ügyben a főigazgatót. A szakbizottság ugyanis semmilyen határozatot nem hozhat sem a kórházi dolgozókkal, sem a magánklinikával kapcsolatban.

Andó Sándor (MSZP) hiányosnak tartotta a főigazgató által benyújtott tájékoztatót, ezért kezdeményezte, hogy a főpolgármester revizori vizsgálatot rendeljen el. Ezt a javaslatát azonban csak önmaga támogatta.

Pesti Imre is úgy vélte, hogy a tájékoztató nem teljes, szerinte ezt jelzi, hogy ez ügyben rendőrségi vizsgálat zajlik.  Megjegyezte, hogy Ruff György orvosigazgatótól elvárható lett volna, hogy egy általa kezelt beteget ne a magánklinikán, hanem a kórházban lásson el.

Pokorni Zoltán (Fidesz) felhívta a figyelmet arra, hogy a szakbizottságnak nem a sajtóhírek alapján kellene eljárnia, hanem a rendőrség által lefolytatott vizsgálat megállapításainak ismeretében. Ez szolgálja ugyanis a tulajdonos önkormányzat érdekét – szögezte le.

Szalkai István (MSZP) rámutatott: nem tartja célszerűnek azt, hogy a bizottság döntsön a kórházigazgatók helyett rövid távú szerződésekről. Azt azonban támogatta, hogy a bizottság minden ilyen szerződést megkapjon, s bárki megtekinthesse azokat.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink