hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Orvosokat, beteghordókat visznek el a kórházból (Frissítve!)

Érzékletes leírást adott Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere arról, hogyan érinti a helyi ellátást az új kórházstruktúra, írja a 444.

Ennek lényege, hogy a sátoraljaúhelyihez hasonló városi kórházakat a megyei központok alá rendelték, amelyek így lehetőséget kaptak arra, hogy saját belátásuk szerint szervezzék a térségi ellátást. Viszonylag szabadon pakolgathatják például az orvosokat és ápolókat a megyében levő kórházak között, írja a lap.

„Azt ígérték, amikor a megyéhez került a kórház, hogy ide fognak jönni a hiányszakmára orvosok, (...) és hogy minden egyes órát, percet, ügyeletet be fognak tudni tölteni. Nem egészen így van. Sőt, orvosok mennek föl rendelni a megyei kórházba, beteghordókat rendelnek föl a megyei kórházba. Taxiztatják a beteget, mert amikor nincs ügyelet, akkor még egy ujjficammal is a megyei kórházba kell vinni, ami több órás út oda-vissza számolva a mentőnek, amíg lehet, hogy máshol lenne rá szükség. Az illetőt tíz perc alatt rendbe teszik, de nem tud hazajönni, mert a mentő esetleg már vissza van rendelve, vagy nem tudja megvárni, ő pedig várja a hajnali vonatot", mondta Szamosvölgyi a Zemplén FM-en. (A teljes adás itt hallható.)

A polgármester múlt héten közleményben sorolta, mennyi gond van a helyi kórházban, amiket Miskolcról nem tudnak megoldani, sőt „még szinten tartásról sem tudunk beszámolni”.

Frissítés:

A miskolci megyei kórház vezetése többször egyeztetett a sátoraljaújhelyi polgármesterrel a helyi kórházat érintő kérdésekben, válaszolta a 444 megkeresésére Révész János, a megyei kórház főigazgatója.

Révész erről azt írta: „Jelenleg a megyei intézmény dolgozói több száz munkaórával segítik havonta a városi kórházak, így a Sátoraljaújhelyi Kórház működését is; vagyis a megyei intézmény nem elszívja a városból a dolgozókat, épp ellenkezőleg, kihelyezi oda munkatársait.”Válasza szerint „minden rendelkezésükre álló erőforrás segítségével” azon vannak, hogy támogassák a városi kórházakat az üzemeltetés és az ellátásszervezés területén. „Az egészségügyi irányítás célja, hogy mindenkinek – így a vármegyében élőknek is – az elérhető legmagasabb szintű egészségügyi ellátást biztosítsa. Az irányító intézmény kiemelt figyelemmel fordul a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház felé, az ellátás biztonságának fenntartása kiemelt feladati közé tartozik.”

(forrás: 444.hu, Zemplén FM)
hirdetés

Könyveink