hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Orvosi jogokat vonnak el – titakozik az elnök

Az új rendszer tönkreteheti az orvos és betege közti bizalmi kapcsolatot – írja a nol.hu arról, hogy április elsejétől a patikus felülbírálhatja az orvos gyógyszerrendelését.

A lap idézi az új rendszer ellen tiltakozó Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökét, aki szerint az új szabályozás orvosi jogokat von el, és tönkreteheti az orvos és beteg közti bizalmi kapcsolatot.

A lap idéz egy betegvéleményt is, miszerint „az biztosan nem szolgálja a bizalmat, hogy a patikus a hátam mögött konzultálhat az orvosommal”. A megkérdezett úgy vélte, nagyon is rá tartozik, hogy jól gyógyszerezik-e, vagy sem. Mint ahogy jogosult megérteni az esetleges vitát az orvosa és a gyógyszerész között is. Máskülönben csak azt tudja magának leszűrni, hogy vagy az orvosa, vagy a patikusa hülye – írja a NOL.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán nyugtat a lapban: az új eljárásrend mindössze egy évre szól, ha a gyakorlatban esetleg nem működne megfelelően, átalakítják. Az orvos sem tévedhetetlen, mondja, a gyógyszerészeket pedig számítógépes program is segíti abban, hogy rátaláljanak az egymással nem szedhető készítményekre. Éger István viszont arra emlékeztet: az orvosok is tudnak tájékozódni ebből, amikor új terápiát írnak föl... – jelzi a pillanatnyi helyzetet a nol.hu cikke.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink