hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Országszerte 54 ezren vártak műtétre október végén

Országszerte 54 ezren vártak valamely műtéti beavatkozásra október végén, írja a Magyar Hang a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) online adatbázisa alapján.

Az egészségügyi intézmények átalányfinanszírozása, valamint az orvosok és szakdolgozók ösztönzésének hiánya egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy nem csökken a műtéti beavatkozások több mint ötvenezer főt számláló várólistája. Sajtóértesülések szerint már a döntéshozók asztalán hever egy, a hatékonyság javítását célzó javaslat, amely a listák hosszának adminisztratív eszközökkel való csökkentését is tartalmazza – írja a Magyar Hang.

A számok azt is igazolják, hogy a közellátáshoz való hozzáférés – legalábbis a különböző típusú műtéti beavatkozások tekintetében – nagyon komoly eltéréseket mutat az ország különböző részein.

A NEAK adatai szerint csípőprotézis-műtétre 8244-en várnak átlagosan 142 napot – a leghosszabb időt, 225 napot a Dél-Dunántúlon, a szerencsés dél-alföldiek csak 72 napot. Térdprotézisre több mint 11 ezer embernek lenne szüksége, ők országos átlagban 232 nap után kerülhetnek kés alá, de például a dél- és nyugat-dunántúli régiókban 405, illetve 406 napos a várólista.

(forrás: Magyar Hang)

cimkék

hirdetés

Könyveink