hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Országos ellenállássá növekszik a háziorvosi aláírásgyűjtés

Ezúttal az alapellátó fogorvosokat szólította meg Keczéry Attila zuglói háziorvos, arra kérve őket, hogy csatlakozzanak országos ellenállásukhoz. Augusztus 22-éig várják az aláírásokat.

A Belügyminisztérium augusztus 16-án bocsátotta társadalmi egyeztetésre az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet (43/1999) módosításának tervezetét. Mint azt megírtuk, júliusig visszamenőleg emelik a praxisfinanszírozást, erre összesen 3,77 miliárd forintot szánnak ebben az évben. A módosítás indoklása szerint a háziorvosi és fogorvosi alapellátó praxisok ezt az összeget fenntartási- és rezsiköltségekre, valamint "a szükséges humánerőforrás biztosítására" fordíthatják majd.

Két héttel ezelőtt kezdett aláírásgyűjtésbe Keczéry Attila zuglói háziorvos. Az alulról szerveződő kezdeményezésnek két célja volt: a háziorvosok online időpontfoglalási kötelezettségéről szóló kormányzati szándék elvetése, valamint a 18 százalékos szakdolgozói béremelés "felpántlikázása". Míg az első követelésben visszakozott a Belügyminisztérium, a szerdán közzétett rendelet-tervezetből kiderült, hogy a szakdolgozói béremelés fedezetére szánt többletet nem a háziorvosok kérésének megfelelően szándékozik kifizetni a finanszírozó.

A rendelet-tervezet ahelyett, hogy a célzott bártámogatás emelésével orvosolná a helyzetet – mint az történt eddig is – szabadon felhasználható praxistámogatás formájába rejti a finanszírozási többletet. Keczéry Attila álláspontja szerint a béremelésre és a fenntartási- és rezsiköltségekre szánt összegek összemosása magában hordozza annak veszélyét, hogy az alapellátó fogászatok megnövekedett beszerzési költségeit is ebből, az asszisztensek bérrendezésre szánt összegből kell majd kifizetnie az alapellátóknak.

Ha a későbbiekben bármilyen bázisfinanszírozás emelést szeretnének elérni a praxisok, a kormány és az egészségügyi államtitkárság erre az összegre fog mutogatni: "már meg tetszettek kapni, tessék abból kigazdálkodni".

Mindezek tükrében a zuglói háziorvos most az alapellátó fogorvosokat is arra kéri, csatlakozzanak országos ellenállásukhoz, miszerint az alapellátásban dolgozó asszisztenseknek szánt béremelést célzott bértámogatásként szeretnék megkapni úgy, hogy ez az összeg kizárólag erre legyen felhasználható.

Ez a forrás nem a megemelkedett költségek, beszerzések fedezetéül kell szolgáljon, hanem a szakdolgozók béremelésére – szögezi le Keczéry Attila, hozzátéve, hogy országosan már 1900 alapellátó orvos és 300 praxisnővér írta alá a petíciót. 

A felhíváshoz a támogató aláírásokat (név, orvosi pecsétszám) a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mailcímre lehet küldeni, ugyanide várják a szakdolgozók (név, MESZK azonosító) csatlakozását is augusztus 22-éig.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink