hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Országjáráson az egészségügyi államtitkárság

Országjáró körútra indul csütörtökön a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága. A vezetői és szakmai szintű megbeszéléseken az önkormányzati fenntartású kórházak jövőbeni szerepéről esik majd szó, arról, milyen feladatokat tudnak vállalni a leendő nagytérségi ellátási rendszerben.

Szócska Miklós államtitkár egy, a témában tartott keddi, budapesti önkormányzati konferencián arról beszélt, hogy az egészségügy átalakítását célzó Semmelweis terv a végső formáját akkor nyeri majd el, ha egyeztettek az önkormányzatok és az intézmények vezetőivel.

Mint mondta, az országjáró körút során találkozni akarnak minden megye minden intézményfenntartójával, vezetőjével, valamint az egészségügyben dolgozókkal, hogy "pontosítsák a Semmelweis terv egyes momentumait". Közlése szerint meg akarják nyerni őket annak, hogy közösen egy fenntartható egészségügyi rendszer irányába induljanak el.

Szócska Miklós elmondta, a találkozásoknak több állomása lesz; előbb az államtitkárság egyeztet a vezetőkkel, később egy szakértői csoport érkezik, és egy teljes tevékenységi, szakmai, intézményi katasztert vesznek fel.

Bezárás nem, átalakítás lehet

Bejelentette azt is, hogy mindezzel párhuzamosan megindul a finanszírozási szerződések és a működési engedélyek áttekintése az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál.

"Ez nem egy fenyegető jellegű ellenőrzés lesz", inkább funkcionális áttekintése annak, hogyan lehet harmonizálni az ellátórendszert - fűzte hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, intézménybezárás elképzelhető-e, azt hangsúlyozta: alapelv, hogy intézmény, gyógyhely nem szűnik meg, de átalakulhat, funkciót válthat. Jelezte: a most induló országjáráson beszélik át az önkormányzati vezetőkkel és a szakmával, hogy hol, milyen intézménytípusra van szükség.

Arra a kérdésre, csökkenthetik-e a központi egészségügyi kiadásokat a változtatások, arról beszélt, hogy a korábbi "eszetlen forráskivonás" nem tartható. Hozzátette: nem gondolkodnak forráskivonáson, inkább a belső tartalékokat akarják mozgósítani, visszaforgatni az egészségügyi rendszerbe.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink