2024. április. 19., péntek - Emma.

Orbán: Kórházi statisztikák igazolják, hogy helyes lépés a nyitás

A következő hat hét lesz a döntő – monda Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában a Magyar Nemzet szerint.

Az óvatosság és a fokozatosság miatt mennek először, április 19-én csak az óvodások és az általános iskolák alsós diákjai vissza az iskolába – monda Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában a Magyar Nemzet összefoglalója szerint. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyolcmillió beoltható felnőtt magyarból 3 millió 145 ezer embert már beoltottak, és hamarosan további 742 ezerember megkapja a vakcinát.

– Közel vagyunk, hogy a beoltható emberek felét beoltsák, és akkor többen lesznek védettek, mint akik nem azok – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy a bölcsődei és kórházi statisztikák igazolják vissza, hogy helyes lépés a jövő hét eleji nyitás. Cáfolta, hogy több száz gyermek lenne kórházban, lélegeztető gépen is csak két fő van.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a beoltottak száma a legfrissebb adatok szerint 3 millió 145 ezer 592 fő, a második oltást is megkapták már több mint 1 millió 300 ezren. 241 személy elhunyt, de tízezer alá csökkent a kórházban lévők száma.

A következő hat hét döntő lesz, hiszen meg tudjuk duplázni a beoltottak számát. György István garantálja ezt a nyugodt, szabályozott oltáspolitikát – tette hozzá. Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, a Janssen-vakcina, és azt is elrendeltük, hogy a keleti vakcinákhoz hasonló hatósági vizsgálatokat kell elvégezni ezzel a vakcinával kapcsolatban. Orbán Viktor elmondta, a Janssen-vakcinával kapcsolatos hírek riasztóak, azért van erre szükség. – A kieső vakcinákat pótoljuk, a következő hat hétre tervezett oltásmennyiséget be tudjuk adni. Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből – jelentette ki a kormányfő.

Nem tudjuk, hogy miért lenne jó, de tudjuk, hogy miért lenne rossz, ha eltörölnék az oltási regisztrációt – fogalmazott Orbán Viktor az ellenzék felvetése kapcsán. Hozzátette: mivel az oltás önkéntes, muszáj összegyűjteni, hogy ki kéri, hogy beoltsák. Ez Magyarország második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelete – ismételte meg Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, a legnagyobb közbizalom általában az orvosok iránt van, ezért is döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra építik az oltási programot. Elmondta, ez számukra nagyon megterhelő és nagy felelősséggel jár, de az a tudás, hozzáértés, terepismeret, erkölcsi nagyság, amellyel rendelkeznek, megkerülhetetlenné teszi őket. Ha valami bizonytalanság van, valamit nem értünk, nem tudunk, bátran forduljunk a háziorvosunkhoz – hangsúlyozta a miniszterelnök.
 
Orbán Viktor nem szeretné, hogyha jelenleg a védekezés mellett még az oltásellenesek büntetőjogi szankcionálásával is foglalkozni kellene.
 
Orbán Viktor az interjúra készül a Kossuth Rádióban - forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala
Orbán Viktor az interjúra készül a Kossuth Rádióban - forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala
(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés