hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Operatív törzs: a jogosulatlan oltástól az egyetemi hallgatók segítségéig

Eddig mintegy 5200, jellemzően orvos- és egészségtudományi egyetemi hallgató vett részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás tájékoztatása szerint a hallgatók kivették a részüket a pedagógusok és a kormányhivatali dolgozók decemberi országos szűréséből, januárban pedig szintén a pedagógusok, illetve a szociális dolgozók szűrésében segítettek. Csaknem ezer fiatal 64 különböző kórházban dolgozik vagy dolgozott, őket ezekre a helyszínekre kirendelték a kormányhivatalok.

Kiemelte: sok százan dolgoztak és dolgoznak most is önkéntesen az orvosegyetemi klinikákon, az Országos Mentőszolgálat kötelékében pedig 17 757 műszakban teljesített szolgálatot mintegy 2200 fiatal. A Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói láttak el egészségügyi feladatokat. A Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói pedig az egyéb adminisztratív és támogató, akár sofőri feladatokból vették ki a részüket hozzájárulva a vírus elleni védekezéshez.

Schanda Tamás hangsúlyozta: voltak olyan napok, hetek, amikor a mentőknél egyszerre több mint 500 hallgató dolgozott. Tájékoztatása szerint hétköznaponként átlagosan 200-250 hallgatót tudnak bevonni a védekezésbe, de hétvégén is száz körüli hallgató "áll csatasorba" a mentőszolgálatnál a járvány megfékezése érdekében. Az államtitkár úgy fogalmazott: köszönet illeti a védekezésben részt vevő hallgatókat, akik  pár évvel az érettségijük után kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példamutató és felelős polgárai Magyarországnak. Mivel a hallgatók a vizsgaidőszak alatt is segítik a járvány elleni védekezést, a kormány kötelességének érzi, hogy támogassák őket a tanulmányaikban és anyagilag is.

A védekezésben részt vevő hallgatók az elvégzett munkájukért járó járulékmentes fizetés, illetve ösztöndíj mellett krediteket is kapnak, továbbá számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították vagy az oktatási intézmény más módon is kompenzálhatja őket, hogy tanulmányaikat megfelelően tudják folytatni. A kormány lehetővé tette azt is, hogy az egyetemek saját forrásaikból is nyújthatnak plusz támogatást a kirendelt és önkéntes egyetemi hallgatóknak egyaránt.

Szerdán érkezett a bamlanivimab Magyarországra

Szerdán érkezett a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja, nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1-en. Vályi-Nagy István azt mondta, hogy a készítmény egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített monoklonális antitest, amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön. A készítményt az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba.

A gyógyszert egyórás infúzió formájában, járóbeteg-ellátás keretében kell beadni. Azt, hogy ki kapja meg a gyógyszert, az orvosok döntik el. A szert Amerikában már bevezették, és sok ember meg is kapta már. Magyarországon fokozatosan vezetik be más intézményekben is. A készítményből három ütemben több mint hatezer adag érkezik Magyarországra, de ha a későbbiekben többre lesz szükség, újból lehet belőle rendelni.

 

Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítményének első szállítmányát pakolják a Hungaropharma X. kerületi telephelyén 2021. január 27-én. Európában elsőként Magyarország alkalmazhatja a gyógyszert, amely egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült, úgynevezett monoklonális antitest. Március végéig három ütemben 6200 ampulla érkezik belőle az országba (MTI/Máthé Zoltán)
Az amerikai Eli Lilly gyógyszergyár bamlanivimab nevű készítményének első szállítmányát pakolják a Hungaropharma X. kerületi telephelyén 2021. január 27-én. Európában elsőként Magyarország alkalmazhatja a gyógyszert, amely egy koronavírus-fertőzésből felgyógyult beteg vérplazmájából, molekuláris technikával készült, úgynevezett monoklonális antitest. Március végéig három ütemben 6200 ampulla érkezik belőle az országba (MTI/Máthé Zoltán)

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója saját hatáskörben vizsgálatot rendelt el azért, mert Hiesz György, a város polgármestere jogosulatlanul jutott koronavírus elleni védőoltáshoz a kórházban, közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

 

Tovább kell lépni, az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, és intenzívebbé válik az oltások beadása az idősotthonokban, szociális intézményekben, mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília arra kérte azokat az egészségügyi dolgozókat, akik még nem oltatták be magukat, "igyekezzenek", éljenek a vakcinabeadás lehetőségével, mert az oltást azoknak is biztosítani kell, akik egészségi állapotukból, életkorukból adódóan a magas kockázati csoportba tartoznak.

Az országos tisztifőorvos kiemelte: eddig hét Pfizer- és egy Moderna-szállítmánnyal 201 ezer ember oltására elegendő vakcina érkezett Magyarországra, és vasárnapra várnak még egy Moderna-szállítmányt. Ebből a mennyiségből 152 704-en kapták meg az első védőoltását, míg 17 772-en már a másodikat is, ők 7-10 napon belül teljes védettséget élveznek.

Müller Cecília azt mondta, a kormány szerdai ülésén vizsgálja a járványügyi intézkedések fenntartását, a kabinet szeretne mielőbb "nyitni", a korlátozásokat lehető legszélesebb körben enyhíteni, de ehhez jelentősebb vakcinamennyiségre van szükség. Bíznak abban, hogy az uniós beszerzéseken kívül máshonnan is behozatalra kerülnek oltóanyagok, és ezzel felgyorsulhat az oltások beadása.

A szakember beszélt arról is, hogy elkezdődött a mogyoró, a ciprus- és a tiszafafélék virágzása. Mint mondta, sokan küzdenek pollenallergiával, nekik érdemes a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára látogatni, ahol információkkal segítenek tünettanilag is különbséget tenni az allergiás reakció (orrdugulás, -folyás, tüsszentés) és a koronavírus tünetei (láz, száraz köhögés, légszomj, izomfájdalom) között.

Az országos tisztifőorvos szerint az oltópontokon azért fontos az előjegyzés, hogy kiszámítható legyen az aznapra szánt vakcinamennyiség. Akkor járnak el helyesen, ha egyfajta "puffert" képeznek, így ha lesz olyan, aki nem jelenik meg az időpontra, helyette egy másik, szintén előjegyzett embert oltanak be.

Emlékeztetett, az oltóanyagot mínusz hetven fokon kell tárolni, kiolvasztás után még öt napig 2-8 Celsius-fokon tartható, felhasználható. Ugyanakkor ha egy ampullát kinyitottak, amiben hat adag oltás van, azt hat órán belül fel kell használni. Ez idő alatt kell az oltáson meg nem jelenő személy helyett más oltásra jogosultat keresni. Azzal kapcsolatban, hogy annak, aki már a második oltását is megkapta, már nem kell hatósági házi karanténba vonulnia akkor sem, ha kontaktszemély, Müller Cecília azt mondta, valóban mentesíteni kell őket a kötelező karantén alól, így tervezik ennek a rendeletnek a módosítását.

Szintén kérdés kapcsán beszélt arról, hogy a szociális és idősotthonokban olyan egyedi megoldásokat kell keresni, amelyek nem zárják el teljesen a lakókat a hozzátartozóktól az érvényben lévő látogatási tilalom alatt sem. Utalt arra, hogy erre vonatkozóan ajánlás is született, és arra kérte az intézményvezetőket, hogy saját intézményükre adaptálva keressenek lehetőségeket arra, hogy biztosítsák a találkozások lehetőségét a járványügyi szabályok betartása mellett.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink