hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Egészségpolitika

Oltási kampány indul az iskolákban

Levélben tájékoztatja az iskolákat Hiller István oktatási és Székely Tamás egészségügyi miniszter arról, hogy a kormány kibővítette az új influenza elleni védőoltásban térítésmentesen részesülők körét. Az  oltási kampányt az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, az oltóanyagot kistérségi intézetei biztosítják.
Az oktatási tárca honlapján pénteken közzétett levélben emlékeztetnek arra, hogy a kormány döntése értelmében november 11-től a középfokú nevelési, oktatási intézmények nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanulók, valamint ezen intézményekben alkalmazott dolgozók számára a magyar állam térítésmentesen biztosítja az új típusú influenzavírus elleni oltóanyagot.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a 2009-es pandémiás A/H1N1 influenza valamennyi korosztályban előfordul, de a legmagasabb megbetegedési arányokat eddig a 12-18 évesek között észlelték.

Tekintettel a világjárványt okozó influenza folyamatos magyarországi terjedésére, november hónapban nemcsak az általános, hanem a középfokú oktatási intézményekbe, középiskolákba, szakiskolákba járó tanulók védelmének biztosítása érdekében kollektív oltást szerveznek. A kampányoltás a leghatékonyabb és leggyorsabb módja annak, hogy egy-egy korosztályban a lehető legnagyobb oltottságot érjük el.

A közösségi oltás lebonyolítását jogkörénél fogva az ÁNTSZ szervezi és felügyeli, a térítésmentes oltóanyagot az egészségügyi szolgáltatók számára az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézete biztosítja.

A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei a következő napokban tájékoztatást adnak az intézmény vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az együttes oltási akció jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.

A két tárca a szülői tájékoztatás megkönnyítése céljából egy rövid összeállítást is küldött a védőoltás fontosságáról. Elkészítettek egy mintaként szolgáló szülői-gondviselői beleegyező nyilatkozatot, hiszen a 18 éven aluli gyermekek esetében a védőoltás beadásához szükséges a szülő, illetve a gondviselő nyilatkozata. Tizennyolc éves kor felett nem kell szülői beleegyező nyilatkozatot kérni, a fiatal maga dönt. A védőoltást életkortól függetlenül valamennyi beiskolázott tanulónak fel kell ajánlani — olvasható a levélben.

A tárcák vezetői kitérnek arra is, hogy a térítésmentesen biztosított influenza elleni oltóanyag a nemzetközi elvárásoknak megfelel, bizonyítottan hatásos. Az esetlegesen kialakuló mellékhatások ritkák és enyhébbek, mint az influenza megbetegedés, illetve annak szövődményei. Ezért mindenképpen javasolt a közösségi oltások mielőbbi lebonyolítása.

Oktatási Minisztérium


cimkék

Könyveink